SpravodajstvoVeda a výskum

Experti tvrdia, že jadrový pohon by mohol dostať ľudí na Mars za 3 mesiace

Experti na nukleárnu energiu tvrdia, že jadrový pohon je rýchlejší a efektívnejší spôsob prepravy ľudí na iné planéty, napríklad na Mars.

Na 23. ročníku konferencie Komerčného vesmírneho transportu (pozn. redakcie: CST) hovorili experti na nukleárnu technológiu o rýchlejšom a efektívnejšom spôsobe cestovania naprieč vesmírom. Jadrové technológie poháňali vozidlá ako napríklad rovere na Marse, misiu Cassini a dve sondy Voyager, ktoré sa teraz nachádzajú niekde na hraniciach našej Slnečnej sústavy. Na tému upozorňuje portál Space.com

Tieto systémy sa však spoliehajú na pasívny rozklad rádioaktívneho plutónia, a vzniknuté teplo následne premieňajú na elektrickú energiu pre vozidlo. Namiesto toho experti preberali metódu jadrového, tepelného pohonu. Ide o technológiu, vytvorenú na prelome 60.-70. rokov a funguje na princípe rozpolenia atómov vodíka. Táto metóda sa spája skôr s vojenským odvetvím, no jadroví experti garantujú bezpečnosť takéhoto pohonu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Jadrový tepelný pohon by pumpoval vodíkové palivo do miniatúrneho jadrového reaktora. Vnútri by energeticky nabité neutróny rozdelili atómy uránu v štiepnej reakcii. Následne by oslobodené neutróny vrazili do ďalších atómov, čo by spustilo ďalšie štiepenie. Teplo, ktoré vznikne počas tejto reakcie by premenilo vodík na plyn generujúci ťah, keď sa preženie tryskov.

„Táto reťazová reakcia je kľúčovou pri jadrovom pohone. Štiepny reaktor o veľkosti plechovky by dokázal ľudí dostať na Mars za tri-štyri mesiace,“ tvrdí Venessa Clark, CEO Atomos Space.

Rýchlejšia inovácia

Podľa expertov ponúka súkromný sektor rýchle zavedenie moderných technológií do obehu. Podľa expertov sa vládne podniky, či agentúry nedokážu vyrovnať tempu, ktoré práve súkromný sektor nastavuje. Napríklad americká agentúra NASA je momentálne plne sústredená na svoj nový program Artemis, ktorý má za úlohu vrátiť ľudí na povrch mesiaca a založiť na ňom základňu.

Misia na Mesiac si nevyžaduje použitie nukleárnych technológií, no ak by isľo o  misiu na Mars, tam by boli nenahraditeľné. Skrátenie času cesty z jednej planéty na druhú skráti aj čas, ktorý strávia astronauti v nebezpečnom, rádioaktívnom prostredí.

Národné agentúry však zohrávajú svoju úlohu. Budú to práve agentúry ako napríklad NASA, alebo ESA, ktoré sa stanú prvými zákazníkmi komerčných spoločností. NASA taktiež plánuje otvoriť obežnú dráhu komerčným spoločnostiam, ktoré by sa starali napríklad o zásobovanie vesmírnych staníc, zatiaľ čo sa agentúra obráti na Mesiac.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close