Microsoft Edge podrástol. V popularite predbehol doteraz 2. najrozšírenejší prehliadač

Nový Microsoft Edge podľa dát portálu NetMarketShare predbehol v popularite doteraz 2. najpopulárnejší prehliadač, ktorým bol FireFox.

Chrome Microsoft Edge Firefox
Zdroj: Vosveteit.sk (koláž)

Dáta spoločnosť NetMarketShare za uplynulý mesiac ukazujú, že internetový prehliadač Google Chrome aj naďalej dominuje internetovému prehliadaniu. Na druhej strane, zmeny nastali na ďalších pozíciách. Spoločnosti Microsoft sa podarilo s ich novým prehliadačom Edge obsadiť 2. priečku, čo sú zlé správy pre Firefox, ktorý sa tak prepadol na tretiu pozíciu. Aktuálny trhový podiel prehliadača FireFox tak je 7,19%. Edge aktuálne pokrýva 7,59% trhu a prvý je Chrome,  ktorý pokrýva 68,5% trhu. Trhové podiely jednotlivých najrozšírenejších internetových prehliadačov si môžete pozrieť nižšie.

trhovy podiel internetovych prehliadacov
Zdroj: Netsharemarket.com

Spoločnosť Microsoft začiatkom tohto roka urobila razantné zmeny v stratégii prehliadača Edge. Ten v súčasnosti používa jadro Chromium, vďaka ktorému môžu používatelia prehliadača využívať výhody, ktoré im ponúka Google Chrome. Napríklad v podobe podpory rozšírení pre Chrome, ktoré si môžu používatelia nahrať aj do prehliadača Edge. Len pre zaujímavosť, jadro Chromium využívajú aj internetové prehliadače ako Opera, Vivaldi a ďalšie, aktuálne však ide o marginálnych hráčov na trhu. Okrem iného Microsoft ešte prevádzkuje internetový prehliadač Internet Explorer, ktorý je 4. najrozšírenejším prehliadačom na trhu. Ostatné prehliadače majú menej ako 5%.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Mobilnému prehliadaniu dominuje Google a Safari

V prípade internetových prehliadačov na mobilnej platforme, dominantným hráčom je internetový prehliadač Chrome s celkovým trhovým podielom 63,67%. Druhým najdominantnejším hráčom je Safari s trhovým podielom 26,46%. Ide o internetový prehliadač, ktorý nájdeme na zariadeniach s operačným systémom iOS. V prípade Android platformy, jediným konkurentom, aj to vcelku malým, je Samsung Browser, ktorý využíva aktuálne 4,24% používateľov. Ostatné prehliadače pokrývajú menej ako 1,5% trhu.

trhovy podiel internetovych prehliadacov_mobil
Zdroj: Netsharemarket.com

Via Techspot.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre