HuaweiSpravodajstvo

Aký je život bez Mobilných služieb Google? Už pár dní žijeme so smartfónom Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro je smartfónom, ktorý aktuálne nepodporuje Mobilné služby Google. Aký je život bez služieb a aplikácií Google?

V redakcii máme necelý 1 týždeň smartfón Huawei P40 Pro, ktorý spoločnosť Huawei predstavila koncom marca. Predstavenie smartfónu bolo samo o sebe veľkou udalosťou. Dôvodom je, že ide o tohtoročnú vlajkovú loď, ktorá je okrem iného dodávaná bez podpory Mobilných služieb Google vrátane aplikácií amerického pôvodu. Dôvodom je neustále pretrvávajúci konflikt medzi Huawei a USA. V preklade do ľudskej reči to znamená, že v smartfóne nenájdete predinštalované aplikácie ako Google Play, Gmail, Chrome, Facebook a ďalšie.

Huawei aktívne hľadá riešenie

Spoločnosť Huawei si samozrejme uvedomuje, že absencia Mobilných služieb Google je problémom, a preto zareagovala tak, že začala aktívne budovať svoju vlastnú platformu založenú na obchode App Gallery. Ide o alternatívny obchod s aplikáciami a hrami, v ktorom na dennej báze pribúdajú stovky aplikácií a hier. Rozhodli sme sa preto spraviť jeden jednoduchý test, zobrali sme z nášho súkromného mobilu 10 najpoužívanejších aplikácií a pozreli sme sa na alternatívne aplikácie v obchode App Gallery. Na to, aby sme vybrali tie najpoužívanejšie aplikácie  a nebol náš výber „skresleným“, použili sme službu Digitálna rovnováhu, prostredníctvom ktorej sme identifikovali aplikácie, ktoré sme používali najviac. Vybrali sme si konkrétne posledný minulotýždňový pracovný deň, teda piatok, v rámci ktorého sme mali najviac interakcií so smartfónom a zároveň sme sa so smartfónom „hrali“ o niečo viac. Zoznam aplikácií si môžete pozrieť nižšie (do úvahy sme nebrali aplikácie Analytics a Adsense. Ide totiž o aplikácie, ktoré reálne využívajú primárne prevádzkovatelia webových stránok. Zároveň aplikácia Adsense už nebude čoskoro spoločnosťou Google podporovaná. Tiež sme do úvahy nebrali aplikáciu na správu SMS a správu Hovorov).

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Gmail

Huawei v rámci svojich zariadení ponúka vstavaného správcu e-mailov, ktorý defakto ponúka väčšinu funkcií ako aj Gmail. Rovnako aj spracovanie aplikácie je na veľmi vysokej úrovni. V podstate ide o podareného a konkurencia schopné správcu e-mailov. V rámci používania aplikácie sme však narazili na absenciu niektorých funkcií. Napríklad, v prípade, ak odosielate správy, tak po odoslaní nemáte možnosť vrátania jej odoslania späť. Nejde však o tak významné nedostatky, ktoré by zhoršovali kvalitu používania aplikácie.

Amazfit

Aplikácia Amazfit je určená pre spárovanie chytrých hodiniek od spoločnosti Xiaomi so smartfónom. Aplikáciu bohužiaľ v rámci obchodu App Gallery nenájdete a to ani  aplikáciu Mi Fit, ktorá slúži za rovnakým účelom (na konci článku Vám ukážeme, ako ju aj napriek absencii v obchode, môžete do zariadenia nainštalovať). V každom prípade, za nás získava v tomto prípade bod Google Play.

Galéria

Galéria je ďalšou aplikáciou, ktorá patrí medzi nadmieru používané. Predpokladáme, že to bude prípad väčšiny z nás. Tu musíme Huawei pochváliť. Ich vstavaný správca fotografií a obrázkov je prepracovanejším, ako náš vstavaný správca v telefóne Xiaomi, prípadne ako aplikácia Galéria od spoločnosti Google. Ponúka všetko, to čo aj konkurencia (vrátane možnosti ukladania fotografií do cloudu). Čerešničkou na torte pre nás bolo, že si prostredníctvom mapy môžete dohľadať jednotlivé fotografie, podľa toho kde boli odfotené.  Ide o šikovný spôsob, ak chcete napríklad niekomu druhému ukázať fotografie z dovolenky alebo výletov. Nemusíte totiž pracne dohľadávať fotografie podľa dátumu, ale stačí si otvoriť mapu, kde fotografie veľmi jednoducho dohľadáte (musíte mať v Nastaveniach kamery zapnutú funkcia značenia polohy).

Microsoft Edge (Internetový prehliadač)

V rámci kvality prehliadania internetu nemáme vstavanému prehliadaču čo vytknúť. Je rýchly a jednoduchý na používanie. Ponúka v podstate všetky funkcie, tak ako konkurencie. Jediná chyba krásy, na ktorú sme narazili, je v podobe absencie  synchronizácie s prehliadačom z počítača. Na druhej strane, v rámci obchodu nájdete napríklad internetový prehliadač Opera, ktorý je dostupný aj pre počítače a zároveň ponúka synchronizáciu naprieč viacerými zariadeniami. Inými slovami, je to len o tom, či ste ochotný mať „iné logo“ v hlavičke prehliadače.

Facebook

Facebook je aplikácia amerického pôvodu a jej absenciu spoločnosť vyriešila elegantným spôsobom. V rámci obchodu ju síce „nenájdete“, ale obchod Vás odkáže na oficiálnu stránku Facebooku, odkiaľ budete môcť aplikáciu stiahnuť. Huawei zároveň spravil nadstavbu pri inštalácií aplikácií zo zdrojov tretích strán, kde aplikáciu preženie cez svoj systém, aby skontroloval, či náhodou neobsahuje nejaký vírus alebo niečo podobné. V podstate ide o veľmi podobnú ochranu, ako ponúka Google Play Protect.

AppFree a AppSales

Základné aplikácie ako Správy, Kontakty a Volania sme preskočili úmyselne. Ide o základné aplikácie, ktoré má Huawei zvládnuté na vysokej úrovni. Prejdime však k špecializovaným aplikáciám, ktorými sú AppFree a AppSales. Ide o aplikácie, pomocou ktorých môžete dohľadať platené aplikácie, ktoré sú dostupné po krátku dobu v obchode Google Play zadarmo. Bohužiaľ, plnohodnotnú alternatívu sme nenašli.

Messenger

Bohužiaľ, v obchode sme nenašli ani aplikáciu (Facebook) Messenger. Na druhej strane, našli sme aspoň WhatsApp, ktorý stiahnete rovnakým štýlom ako Facebook – obchod Vás odkáže na oficiálnu stránku vývojára, odkiaľ budete môcť stiahnuť aplikáciu do svojho zariadenia. Neznamená to však, že aplikáciu nie je možné dostať do zariadenia. Ako na to, Vám ukážeme nižšie.

Správy

Ďalšou aplikáciou, ktorú z času na čas využívame, sú Správy. Ide o aplikáciu, ktorá je od spoločnosti Google. V obchode sme bohužiaľ nenašli obdobnú aplikáciu s viacerými zdrojmi. Na druhej strane však treba povedať, že Huawei ponúka svoju vstavanú aplikáciu, ktorá je optimalizovaná aj pre náš región. Aplikácia však neponúka toľko možnosti prispôsobenia obsahu, ako je to v prípade Google Správ.

Kancelársky balíček

Poslednú aplikáciu, ktorú používame vo zvýšenej miere, je Microsoft Office. Tu sme v obchode App Gallery našli.

Toto bolo 10 najpoužívanejších aplikácií z nášho dňa, ktorý sme si vybrali za vzorkový. Je nám jasné, že každý je iný, a každý používa iné aplikácie. Cieľom bolo poukázať na to, že hoci aktuálne obchod App Gallery neponúka rovnaký objem aplikácií vrátane alternatív ku všetkým aplikáciam, tak aj napriek tomu dokáže v mnohých prípadoch ponúknuť plnohodnotnú alternatívu. V obchode okrem iného nájdete ešte navigácie ako napríklad Maps.me, Sygic a ďalšie. Nižšie Vám ukážeme, ako je možné alternatívnymi riešeniami dostať do smartfónu aplikácie, ktoré v obchode App Gallery nenájdete.

Znamená to, že do zariadenia nedostanem Google a ďalšie aplikácie amerického pôvodu?

Ako môžete vidieť vyššie, tak súčasný konflikt medzi americkou vládou a Huawei skomplikoval život používateľov nových zariadení od spoločnosti Huawei. Hoci pre mnoho aplikácií nájdete plnohodnotné alternatívy, tak nie je to (zatiaľ) 100-percentným pravidlom. Druhým dychom však treba dodať, že aplikácie amerického pôvodu (vrátane ďalších populárných aplikácií), môžete aj napriek tomu do zariadenia dostať. My sme to vyriešili prostredníctvom služby apkmirror.com. Vo svojej podstate ide o obchod, v rámci ktorého nájdete inštalačné balíčky jednotlivých aplikácií. Zo stránky sme si urobili odkaz na domovskú obrazovku, a keď hľadáme nejakú aplikáciu, tak si ju jednoducho vyhľadáme cez túto službu a nie cez Google Play. Druhým dychom však treba dať, že nie všetky Google aplikácie fungujú korektne. Vybrané aplikácie spoločnosti Google, ktoré sa pripájajú k serverom spoločnosti, nefungujú tak, ako by mali (napr. Mapy, Správy,…).

Druhým alternatívnym riešením, ako dostať do telefónu aplikácie, je prostredníctvom služby Phone Clone. Vďaka nej viete dostať z Vášho pôvodného zariadenia aplikácie do Huawei telefónu (prípadne si viete do starého zariadenia doinštalovať aplikácie, ktoré viete takto preniesť do Huawei smartfónu). Aplikáciu stačí stiahnuť z odkazu nižšie na obe zariadenia, a následne ich spárujete a dáte kopírovať dáta (v Huawei smartfóne je táto aplikácia predinštalovanou). Ide vcelku o dobre a relatívne jednoduché riešenie, a zároveň budete mať istotu, že si do zariadenia nenatiahnete žiaden nebezpečný software. Okrem iného takto dostane do smartfónu aj aplikácie bánk, či od lokálnych vývojárov, ktoré nemusíte vždy nájsť v obchode App Gallery. Druhým dychom však treba dodať, že je to otrava.

Phone Clone
Phone Clone
Price: Free

Ako by sme to teda zhrnuli?

V súčasnosti najväčší problém spoločnosti je bezpochyby absencia podpory Google služieb vrátane obchodu Google Play. Obchod App Gallery rastie každým dňom a pribúdajú do neho každý deň aplikácie vrátane našich domácich. Jeden vývojár tam bude však neustále chýbať, a ním je Google. Do zariadenia je možné dostať v podstate ktorúkoľvek aplikáciu rôznymi okľukami, ale je to otravná práca, obzvlášť v prípade keď nepatríte medzi ľudí so základnou technologickou gramotnosťou. Je tak Huawei odsúdený k neúspechu? Toto si nedovolíme povedať, dôvodom je, že zariadenie vyčnieva v iných oblastiach, kde sa konkurencia na zariadenie P40 Pro nechytá. Podrobnejšie sa však zariadeniu budeme venovať v plnohodnotnej recenzii, kde si povieme všetky klady a zápory.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Zobraziť komentáre
Close
Close