SpravodajstvoVeda a výskum

Koniec vesmíru je neodvrátiteľný. Kedy nastane a ako bude prebiehať? Takto si to predstavujú niektorí vedci

V súčasnosti existuje niekoľko teórií, ktoré popisujú zánik vesmíru

Všetko má svoj začiatok a rovnako aj svoj koniec, dokonca aj vesmír. Jedinou dobrou správou je, že máme ešte „trochu“ času predtým, než sa tak stane. Vedecká práca z roku 2010 s názvom Večné rozpínanie predpovedá koniec času, popisuje práve koniec vesmíru. Podľa vedcov by sa mal skončiť za 5 miliárd rokov. Zaujímavým faktom je, že v rovnakom čase by malo umrieť aj naše Slnko. Píše o tom portál interestingengineering.com

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo by mohlo spôsobiť zánik vesmíru? Alebo či sa náhodou neudeje skorej, než predpokladáme. Niektorí teoretickí fyzici hovoria, že koniec by mohol nastať už za 2.8 miliardy rokov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Pri skúmaní konca, sa bude treba vrátiť na začiatok. Vesmír vznikol pred 13.8 miliardami rokov, počas veľkého tresku. Išlo o enormnú explóziu nepredstaviteľného rozmeru, ktorá položila základy pre všetko, čo dnes poznáme. Predstavme si mladý vesmír ako balón. Energia z veľkého tresku ho miliardy rokov neustále nafukuje. Vesmír sa rozpína aj v súčasnosti, rýchlejším tempom.

„Dlhé roky si vedci mysleli, že je vesmír statický a nekonečný. Pozorovania však ukázali, že sa rozpína, stále rýchlejším tempom. Vesmír teda musel vzniknúť z oveľa kompaktnejšej formy, ktorú nazývame veľkým treskom. To zároveň naznačuje, že čas má svoj začiatok,“ hovorí Thomas Kitching, astrofyzik z Londýnskej univerzity.

Aký koniec nás čaká?

Otázka je, či vesmír bude pokračovať v rozpínaní. Ak sa vrátime k nášmu balónu, zistíme že neustálym nafukovaním nakoniec praskne. Vedci si myslia, že rovnaká vec sa môže stať aj s vesmírom. Existuje taktiež niekoľko teórií, ktoré popisujú koniec vesmíru. Podľa vedcov sa môže buď scvrknúť, zmenšiť, alebo rozpadnúť.

Teória takzvaného „veľkého roztrhnutia“ prevláda vo vedeckej komunite už niekoľko rokov. Popisuje jav, kedy sa ťah vesmíru stane silnejším než gravitačná sila, ktorú obsahuje. To by viedlo k roztrhnutiu galaxií, planét, hviezd, dokonca aj čiernych dier. Neostalo by nič, iba odpojené častice, ktoré sú súčasťou nášho „nového vesmíru“. Teda za predpokladu, že by ľudstvo v tej dobe ešte existovalo. Naša planéta by sa pomaly rozpadala na radiáciu a my sa doslova vyparili.

Druhou najuznávanejšou teóriou je tepelná smrť, alebo „veľké zamrznutie“. Oproti veľkému roztrhnutiu, táto teória sa točí okolo základov entropie. Vesmír je veľkým izolovaným systémom, v ktorom sa entropia neustále zvyšuje. Jedného dňa sa dostane na jej maximálnu hodnotu čo znamená, že všetko teplo bude rovnomerne rozložené a neostane priestor pre použiteľnú energiu.

Vesmír by sa prestal pohybovať, alebo by sa pohyboval pomaly, preto termín zamrznutie. Tento scenár popisuje dobu, v ktorej všetka hmota pokračuje v rozťahovaní, dokým nedosiahne konečný, jednotný tvar.

Vedci sa stále snažia pochopiť základy vesmíru, preto je veľmi zložité predpovedať, ktorý z koncov nás čaká. V každom prípade, ale majú ešte niekoľko miliárd rokov, aby našli odpoveď.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close