NávodySpravodajstvo

11 skratiek pre Google Chrome, z ktorých viacero pravdepodobne nepoznáte, ale mali by ste

Pozrite si 11 skratiek, pomocou ktorých môžete efektívnejšie pracovať s internetovým prehliadačom Google Chrome a Microsoft Edge.

Google Chrome je aktuálne jeden z najpoužívanejších internetových prehliadačov, a to ako na počítačoch, tak aj na smartfónoch. V prípade počítačov ponúka však výrazne viac možností, prostredníctvom ktorých môžete zvýšiť svoju efektivitu, na rozdiel od  smartfónov. A práve preto by sme Vám radi dali do pozornosti viacero šikovných skratiek, ktoré ak nepoznáte a nepoužívate, tak Vám odporúčame osvojiť si ich. Mimochodom, skratky nižšie môžete využiť aj v kombinácii s novým prehliadačom Microsoft Edge, ktorý je založený na jadre Chromium.

Ovládnite jednotlivé karty

Pracovať s kartami sa dá oveľa efektívnejšie, ako prostredníctvom myšky. Existuje viacero klávesových skratok, s ktorými môžete otvárať okná, zatvárať ich, obnovovať a podobne. Nižšie si môžete pozrieť tie najpoužívanejšie.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
  • Otvoriť novú kartu: Ctrl + T
  • Otvoriť nové okno: Ctrl + N
  • Prepínanie medzi kartami Chrome: Ctrl + Tab
  • Otvorte odkaz na novej karte: Ctrl + Kliknutie
  • Otvoriť odkaz v novom okne: Shift + Click

Zatvorenie kariet

Ak chcete rýchlo zavrieť otvorenú kartu, tak môžete tak spraviť pomocou klávesovej skratky Ctrl + W. V prípade, ak chcete zavrieť kompletne celý Chrome, tak Vám k tomu poslúži klávesová skratka Ctrl + W.

Otvorte si zatvorené karty

Sú situácie, kedy zbrklo zavrieme kartu, ktorú sme nechceli zavrieť. Vtedy máme dve riešenie. Buď otvoriť históriu a otvoriť zatvorenú kartu prostredníctvom niekoľkých kliknutí, alebo alternatívnym riešením je klávesová skratka Ctrl + Shift + T.

Otvorenie inkognita okna

Chrome ponúka aj možnosť rýchleho otvorenia okna v režime Inkognito. Urobíte tak prostredníctvom klávesovej skraty Ctrl + Shift + N. Následne kartu môžete vypnúť pomocou skratky Ctrl + Shift + W.

Google Chrome_klavesove skratky_otvorenie inkognito okna
Zdroj: Vosveteit.sk

Skratky pre lepšiu orientáciu

Orientovať sa na stránke môže byť častokrát náročné. Obzvlášť v prípadoch, keď stránka je neprehľadnou. Práve v takýchto situáciách môžete využiť skratky nižšie.

  • Späť: Alt + šípka doľava
  • Choďte vpred: Alt + šípka doprava
  • Uložte stránku: Ctrl + S
  • Vytlačte stránku: Ctrl + P
  • Hľadať na stránke: Ctrl + F
  • Posunutie stránky nižšie: medzerník

Obnovenie stránky

Potrebujete obnoviť stránku? Tak najkomfortnejšou cestou ako na to, je prostredníctvom klávesovej skratky Ctrl + R. Okrem iného, ak chcete obnoviť stránku bez toho, aby ste si vymazali súbory z Cache pamäte, tak môžete využiť skratku Ctrl + Shift + R. Následne stránka načíta čerstvý obsash zo strany servera.

Ďalšie  funkcie prehliadača Google Chrome

Potrebujete sa rýchlo dostať sťahovaným súborom, otvoriť si históriu, či skočiť do adresného riadka? Tak aj pre tieto prípady existujú klávesové skratky.

  • Otvorená história: Ctrl + H
  • Otvorené súbory na stiahnutie: Ctrl + J
  • Pridajte si aktuálnu stránku medzi záložky: Ctrl + D
  • Prejsť do panelu s adresou stránky: Ctrl + L

Zobrazenie panelu so záložkami

Používate panel so skratkami? Väčšina z nás ho má buď neustále schovaný alebo prilepený k vrchnej strane prehliadača. My patríme k skupine ľudí, ktorí ho majú schovaný. Dôvodom je, že chceme mať čo najviac plochy pre obsah. Keď však potrebujeme pracovať so záložkami, tak nám k tomu dobre poslúži klávesová skratka Ctrl + Shift + B.

Vyhľadávajte od hocikadiaľ

Väčšina z nás v prípade nového vyhľadávania na webe používa stránku Google.sk. Vyhľadávať sa dá však aj jednoduchšie. Pomocou klávesovej skratky Ctrl+K budete môcť automaticky vpisovať vyhľadávaný výraz priamo do adresného riadku. Následne len stačí potvrdiť Enterom vyhľadávanie.

Google Chrome_klavesova skratka pre vyhladavanie
Zdroj: Vosveteit.sk

Kopírujte bez formátovania

Asi každý z nás pozná klávesovú skratku Ctrl + V, ktorú používame na kopírovanie. Okrem textu či obrázkov, však kopírujeme touto cestou aj štýl písma, formátovanie a podobne. Ak chcete kopírovať bez formátovania, tak potom použite skratku Ctrl + Shift + V.

Otvorte si správcu úloh v prehliadači Chrome

Určite každý z nás už počul správcovi úloh v počítači, ale vedeli ste, že rovnakú funkciu ponúka aj internetový prehliadač Google Chrome? Otvoríte ho pomocou klávesovej skratky Shift + Esc. Funkciu oceníte napríklad v prípade, ak budete chcieť identifikovať, ktoré stránky alebo rozšírenia prehliadača spotrebúvajú nadmerne veľa RAM pamäte, prípadne neúmerne vyťažujú Vaše CPU.

Google Chrome_spravca uloh
Zdroj: Vosveteit.sk

Via beebom.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close