Huawei chce dostať služby Google späť na svoje smartfóny

Richard Yu, v rozhovore pre Wired prezradil, že partnerstvo so spoločnosťou Google je pre nich aj naďalej kľúčovým.

App Gallery vs Google Play
Zdroj: Vosveteit.sk

Hoci konflikt medzi spoločnosťou Huawei a americkou vládou trvá už približne 1 rok, tak aj napriek tomu, spoločnosť až v týchto chvíľach začala reálne pociťovať sankcie zo strany USA. Dôvodom je, že v úvode minulého roka spoločnosť stihla predstaviť, ako vlajkovú loď, tak aj dostatočný počet zástupcov strednej triedy. V súčasnosti spoločnosť začala predstavovať novú generáciu zariadení bez oficiálnej podpory spoločnosti Google, teda bez aplikácií ako sú Gmail, Google Chrome a ďalšie, ktoré sú obzvlášť v Európe a Amerike populárnymi. Posledným takto predstaveným zariadeniami boli smartfóny z produktovej línie P40.

Huawei P40 Pro_displej_predstavenie zariadenia
Zdroj: Youtube (Huawei Mobile UK)

S Google chceme spolupracovať aj naďalej, ale…

Hlava mobilnej divízie spoločnosti Huawei, Richard Yu, poskytol rozhovor pre portál Wired.com, v ktorom sa rozrozprával o plánoch a vízii spoločnosti. Samozrejme, jedna z prvých otázok redaktorov portálu  smerovala ku spoločnosti Google a k budovaniu alternatívneho riešenia v podobe kooperácie so spoločnosťami Xiaomi, Oppo a Vivo. Yu odpovedal, že je pre nich stále prioritou  spolupráca so spoločnosťou Google.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Uvažujeme o tom, ale stále dúfame, že dokážeme získať americkú licenciu a stále chceme spolupracovať so spoločnosťou Google. Ale ak to nedokážeme dosiahnuť, po tom o tom budeme premýšľať. Nechceme zničiť hodnotu amerických spoločností s takýmito druhmi partnerstiev, preto to nerobíme.“

Redaktori portálu Wired zjavne reagovali na správy z prvej polovice februára, ktoré hovorili, že Huawei sa má v pláne pripojiť k aliancii Global Developer Service Alliance. Vo svojej podstate ide o zjednodušenie procesu distribúcie aplikácií naprieč jednotlivými obchodmi vyššie spomínaných výrobcov smartfónov prostredníctvom „jedného kliknutia“. Distribúcia aplikácií má cez tento kanál fungovať na princípe, že ak vývojár nahrá aplikáciu napríklad do Xiaomi obchodu, tak sa automaticky nahrá aj do ďalších obchodov ostatných výrobcov.

Ďalšou zaujímavou informáciou, ktorú Yu prezradil, je ohľadne novo predstavenej hlasovej asistentke Celia. Tá bola pôvodne plánovaná len pre Čínu, plány boli však zmenené po tom, ako sankcie zo strany americkej vlády zostali aj naďalej v platnosti. V rámci rozhovoru Yu ďalej poodhalil, že investovali nemalé prostriedky do vývoja kamery v novo predstavenom smartfóne P40 a zároveň doplnil, že aj samotné komponenty sú drahou záležitosťou. Len pre zaujímavosť, náklady v podobe samotných súčiastok sú viac ako 100$.

Konkurencia nespí

Spoločnosť Huawei v priebehu februára zaznamenala výrazný pokles predaja smartfónov. Ide o kombináciu problémov so sankciami zo strany USA, ktoré bránia spoločnosti aktívne využívať produkty a služby amerického pôvodu vo svojich zariadeniach, tak aj s aktuálne celosvetovo prebiehajúcou krízou okolo koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Podľa dát spoločnosti Strategy Analytics, predaje smartfónov spoločnosti Huawei poklesli o 60%. V konečnom dôsledku sa spoločnosť prepadla z 2. priečky najpredávanejších smartfónov až na 4., za Apple a Xiaomi.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre