Nekroplanetológia: Vedný odbor študujúci časť vesmíru, ktorá nám môže veľa prezradiť

Biely trpaslík zaujal pozornosť vedcov nepravidelným "hasnutím". Po bližšej analýze sa ukázalo, že za to môžu prvky obiehajúcej naokolo.

Biely Trpaslík
Zdroj: NASA

V roku 2015 vedci našli niečo zvláštne. Išlo o bieleho trpaslíka, 570 svetelných rokov od našej planéty. Hviezda „tmavla“ v netradičných intervaloch. V časovom rozmedzí okolo 5 hodín sa jej jas zmenšil, zakaždým o inú hodnotu. Ďalšou zvláštnosťou bolo, že sa v atmosfére nachádzali prvky, ktoré bežne nájdeme na skalnatých exoplanétach, píše portál sciencealert.com.

Nekroplanetológia

Netrvalo dlho, než sa vedcom túto záhadu podarilo vedcom vyriešiť. Gravitácia mŕtvej hviezdy práve trhala na kusy a pohlcovala telesá, ktoré sa nachádzali na jej obežnej dráhe. Hviezda sa nazýva WD 1145+017 a momentálne sa skúma ako exemplárny model v novom odvetví vedy. To má za úlohu rekonštruovať planetárne telesá a pochopiť, ako vyzerali pred ich tragickým koncom. Astronómovia zo Spojených štátov a Veľkej Británie nazývajú toto vedné odvetvie Nekroplanetológia.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ich analýza bieleho trpaslíka bola prijatá do Astrofyzikálneho denníka a podľa slov samotných vedcov, ich práca môže byť použitá aj v budúcnosti, pri podobných prípadoch akým bol aj spomínaný biely trpaslík. Ich úlohou je zistiť, ako dochádza k zničeniu vesmírnych telies, obiehajúcich rôzne druhy mŕtvych hviezd.

Mŕtve hviezdy

Biele trpaslíky vystrelia do vesmíru veľké množstvo materiálu, keď sa dostanú na koniec svojho života. Tieto materiály sa dostanú von v sérii termonukleárnych explózií. Podľa vedcov je možné, aby planéty tieto explózie dokázali prežiť. Nie len že sa našli planéty na obežnej dráhe okolo bielych trpaslíkov, vedci dokonca objavili materiály z planét v atmosfére týchto hviezd.

Povrchová gravitačná sila bielych trpaslíkov je natoľko silná, že ťažšie prvky by sa ponorili veľmi rýchlo. Znamená to, že hviezda WD 1145+017 musela nabrať materiál len nedávno, z telesa, ktoré prežilo ničivé explózie a v súčasnosti hviezdu obieha. Aby vedci zistili, ako k tomu došlo, vytvorili vedci simulácie, ktoré by im pomohli lepšie kategorizovať narušené teleso.

Zistili, že vesmírne telesá obiehajúce bieleho trpaslíka budú mať s najväčšou pravdepodobnosťou malé jadro a nie veľmi tvrdý obal. Ich obal dokáže vydržať istý čas bez narušenia, no vplyvom extrémnej gravitácie sa začne pomaly rozpadať. Následne sú úlomky pohltené domovskou hviezdou planéty. Ide o jav, ktorý sa vyskytuje pri 21 ďalších hviezdach, ktorým sa v budúcnosti budú vedci venovať bližšie.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre