Ďalšia generácia teleskopov by mohla preskúmať planéty, podobné Saturnovmu mesiacu

Titan sa ukazuje byť jedinečným svetom, s podmienkami, teoreticky vhodnými pre život

titan
Zdroj: NASA/JPL/ASI/University of Arizona/University of Leicester

Jeden z mesiacov Saturnu, Titan, patrí medzi najfascinujúcejšie svety v Slnečnej sústave. Na jeho povrchu existujú uhľovodíkové rieky a moria, ktoré by mohli potenciálne byť vhodné pre „zvláštnu formu života“. Taktiež sa pod povrchom nachádza oceán s vodou, v ktorom by mohli prežiť pozemské organizmy, píše portál space.com

Titan má hrubú, dusíkovú atmosféru, ktorá je prívetivá pre rôzne druhy chemických procesov, dokonca takých, ktoré vedú k životu. Teraz vedci tvrdia, že ďalšia generácia teleskopov bude môcť pozorovať exoplanéty, ktoré majú podobné zloženie ako Titan.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Väčšina programov, ktoré pátrajú po exoplanétach sa snažia nájsť podobné svety, ako je naša Zem. Jeden tím vedcov sa rozhodol zistiť, či dokážu vedecké nástroje odhaliť obývateľné planéty, no drasticky odlišné od tej našej. Pomocou simulácií vytvorili planéty podľa mesiaca Titan a následne ich vložili do rôznych hviezdnych sústav. Podľa vedcov je planéta podobná Titanu vtedy, keď je od hviezdy vzdialená dosť na to, aby v jej atmosfére kondenzoval metán. Taktiež musí mať vysoký pomer vody voči skalám, aby dokázala „vypľuť“ prvky do atmosféry a vytvoriť okolo nej opar.

Budúca generácia

Prvou hviezdou, na ktorej model vyskúšali bola Barnardova hviezda. Ide o blízku hviezdu, v ktorej blízkosti sa nachádza vhodný kandidát, trikrát väčší než Zem. Tento potenciálny svet leží na snežnej čiare sústavy, oblasti, kde voda a iné plyny zamrznú a kde prvok ako metán môže spevnieť.

„Chceli sme vedieť, či dokážeme túto planétu vidieť cez teleskop LUVOIR,“ povedal Ryan Felton, člen vedeckého tímu.

LUVOIR je navrhovaný multi-vlnový vesmírny teleskop, ktorý momentálne zvažuje NASA ako budúce observatórium. Felton prezentoval svoje zistenia na stretnutí amerických astronómov. Zistil, že s nástrojom, podobným teleskopu LUVOIR bude možné zo Zeme pozorovať opar planéty, podobnej Titanu.

S ďalšou generáciou teleskopov by sa tak astronómom otvorila možnosť štúdia planét, bohatých na rôzne formy oparov. Bližší pohľad na ne by vedcom odhalil cenné informácie o zložení ich atmosféry. Tí by následne vedeli lepšie pochopiť, aké typy planét môžu byť potenciálne obývateľné.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre