Google údajne lobuje u americkej vlády, aby mohli obnoviť spoluprácu s Huawei

Podľa najnovších správ sa Google angažuje v obnovení spolupráce so spoločnosťou Huawei. Výsledok je však otázny.

Sankcie voci Huawei mozu uskodit spolocnosti google
Zdroj: flickr.com (Gage Skidmore), úprava: Vosveteit.sk

Konflikt medzi americkou vládou a spoločnosťou Huawei trvá už od 16. mája 2019. Zatiaľ čo v minulosti to vyzeralo tak, že ide „iba o“ dočasný problém niekoľkých týždňov alebo mesiacov, tak skutočnosť je úplne iná. V súčasnosti od 16. mája nemôže plnohodnotne spoločnosť v novo predstavených zariadeniach po tomto dátum používať služby amerických spoločností.

Huawei sa však vynašiel. Aktívne začal pracovať na vlastnej platforme Huawei Mobile Služby, ktorá tvorí nový základ obchodu App Gallery, o ktorom sme Vám priniesli správy v priebehu včerajšieho dňa. Obchod medzičasom sa stal 3. najväčším, po Google Play a iOS obchode a v súčasnosti expanduje rýchlym tempom.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Spoločnosť Google zároveň vydala stanovisko, že na nepodporovaných zariadeniach neodporúča inštaláciu žiadnych aplikácií, ako je napríklad Gmail, Chrome, a ďalšie, z neoverených zdrojov. Spoločnosť konkrétne hovorí, že jednak nebudú tieto aplikácie korektne fungovať, tak zároveň sa vystavujú používatelia možnému riziku, ak by boli nejakým spôsobom tieto aplikácie narušené treťou stranou.

Portál finanzen.net prišiel so správami, v ktorých poukazuje na slová jedného z manažérov spoločnosti Google, ktorý prezradil, že podali novú žiadosť u americkej vlády, aby mohli opäť obchodovať s Huawei. Výsledok tejto žiadosti je zatiaľ neznámy, a ťažko dnes predpovedať jeho závery. Určite každému je jasné, že Google má svoje „cestičky“, ako pretlačiť svoje záujmy, ale na druhej strane, sme mohli byť svedkami vyjadrení predstaviteľov americkej garnitúry, ktorá na Huawei tlačí v posledných týždňoch výrazne viacej, ako v minulosti. Za spomenutie stojí napríklad obsiahli viac ako 50 stranový dokument, ktorý hovorí o údajných nekalých praktikách spoločnosti. Huawei tieto obvinenia samozrejme odmietol, a opäť vyzval poverené osoby na to, aby zverejnili dôkazy.

Dôvody angažovania Google môžeme tušiť

Dôvody prečo sa Google začal opäť angažovať do tejto situácie nie sú známe, ale môžeme tušiť, prečo tak robí. Nie tak dávno sa rakúsky predstaviteľ spoločnosti Huawei vyjadril, že sa nechystajú vrátiť späť k Mobilným službám Google. Krátko na to, jednotlivé regionálne pobočky spoločnosti Huawei na tieto slovami reagovali, a negovali ich.

Spoločnosť Huawei je aktuálne druhým najväčším výrobcom smartfónov na svete, ktorý sa stal mimochodom súčasťou koalície čínskych spoločností Oppo, Vivo a Xiaomi, ktorej cieľom je zjednodušiť distribúciu aplikácií od vývojárov do obchodov s aplikáciami a hrami daných výrobcov.

Zároveň treba dodať, že hoci App Gallery má v súčasnosti len malé percento aplikácií, ktoré nájdeme v Google Play obchode, tak aj napriek tomu spoločnosť rozbehla vývoj a práce na obchode na plných obrátkach. Inými slovami, Huawei pomaly, ale isto buduje silnú konkurenciu, ktorá už dnes má pol miliardovú základňu používateľov.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre