Nový typ motoru má ambíciu pomôcť pri skúmaní vesmíru

Motor má efektívnejšie pracovať s palivom a taktiež poskytnúť väčší výkon

motor
Zdroj: University of Washington (James Koch)

V súčasnej ére vesmírneho objavovania je dôležitá najmä cenová dostupnosť. Znižovaním nákladov jednotlivých štartov misií sa vesmírne agentúry, ako aj súkromné spoločnosti môžu vypraviť do vesmíru aj v budúcnosti. Najväčším nákladom, s ktorým musia rátať je bezkonkurenčne palivo. Dostať sa totiž zo zovretia zemskej gravitácie nie je jednoduché.

Vedci z univerzity vo Washingtone prišli s nápadom, ktorý by mohol tento problém vyriešiť.  Ide o nový druh motoru, ktorý sa nazýva rotačný detonačný motor (pozn. redakcie: rotating detonation engine). Tento ľahký model ponúka úsporu paliva a je menej komplikovaný na konštrukciu. Má však jednu nevýhodu, ktorá mu bráni vstúpiť do prevádzky. Je totižto príliš nepredvídateľný.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

V štandardnom raketovom motore sa palivo páli v zážihovej komore a následne je vedený dozadu, kde vyvíja ťah. V rotačnom motore je postup celkom iný.

„Rotačný motor funguje na inom princípe v tom, ako spaľuje palivo. To prúdi v medzerách medzi cylindrami a po zapálení vytvorí prudký vývod tepla tlakovú vlnu, ktorá poženie raketu dopredu,“ vysvetľuje technik, pracujúci na modeloch motora.

Práve jedinečný prístup oddeľuje rotačný motor od ostatných, ktoré potrebujú veľa súčiastok na presmerovanie spaľovacej reakcie. Zároveň technici podotýkajú, že vývoj je ešte v plienkach a nie sú si celkom istí toho, čo dokážu. Preto sa rozhodli tento koncept testovať. Spaľovací proces nahrali na vysokorýchlostnú kameru v  240-tisíc snímkov za sekundu. To im umožnilo detailne preskúmať reakcie, odohrávajúce sa pri spustení motora.

„Spaľovací proces je doslova detonácia a následná explózia. Počas testu sme si všimli veľa stabilných pulzov. Celkovo testy nášho motora dopadli veľmi dobre,“ dodáva jeden z technikov James Koch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre