Vedci po prvýkrát našli molekuly kyslíka v inej galaxii

Ide o galaxiu Markarian 231, ktorá sa okrem iného vyznačuje aj divokými chemickými procesmi

Markarian 231
Zdroj: ESA

V divokej galaxii, vzdialenej pol miliardy svetelných rokov od nás, našli astronómovia molekuly kyslíka. Ide o tretí objav mimo našej Slnečnej sústavy a prvý objav mimo našej galaxie.

Kyslík je zároveň tretím najrozšírenejším prvkom vo vesmíre, hneď za vodíkom a héliom. Jeho chemické zloženie a rozšírenosť v medzihviezdnych oblakoch je kľúčová k pochopeniu molekulárnych plynov v galaxiách. Astronómovia bez prestávky hľadajú stopy kyslíku pomocou milimetrovej astronómie, ktorá zaznamenáva rádiové vlny, vyžarované molekulami. Taktiež používajú spektroskopiu, ktorá analyzuje vlnové dĺžky absorbované, či vyžarované špecifickým druhom molekúl.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Tieto hľadania prišli na zarážajúco nízky výskyt molekúl kyslíka. Pre astronómov to znamená, že im chýba ucelený obraz o chémii kyslíka v medzihviezdnych prostrediach. Jedno z miest, kde bol kyslík nájdený je hmlovina Orion. Teórie hovoria, že vo vesmíre sa kyslík spája s vodíkom vo forme ľadu, ktorý sa drží drobných zrniečok prachu.

Hmlovina Orion je priestorom, kde vznikajú nové hviezdy. Je možné, že radiácia z veľmi horúcich a mladých hviezd sublimuje ľad a uvoľňuje molekuly kyslíka. Tento objav nás privádza až ku galaxii Markarian 231. Ide o galaxiu vzdialenú presne 561-miliónov svetelných rokov, poháňanú kvazarom. Kvazar je jeden z najjasnejších objektov vo vesmíre. Ide o galaktický stred, v ktorom sa ukrýva aktívna čierna diera. Vedci sa domnievajú, že v centre tejto galaxie by sa mohli ukrývať dve takéto čierne diery, zbesilo obiehajúce jedna okolo druhej.

Kyslík v divokej galaxii

Práve aktívne jadrá galaxií dokážu vytvoriť podmienky na uvoľnenie molekúl kyslíka, preto sa tím vedcov zameral práve na túto galaxiu.

„Pozorovaním galaxie Markarian 231 pomocou teleskopu IRAM 30 a NOEMA sa nám podarilo po prvý krátodhaliť molekuly kyslíka v inej galaxii,“ písali vedci vo svojom výskume.

Markarian 231 je galaxiou, v ktorej sa odohrávajú pomerne búrlivé procesy. Vznik nových hviezd sa odohráva neustále a za rok dokáže v galaxii vzniknúť hmota, rovnajúca sa približne 100-násobku hmotnosti Slnka. Pre porovnanie, v našej galaxii sa vytvorí hmota, ktorá má hmotnosť približne 1 až 2 našich Sĺnk. Preto by mohol kyslík byť výrazným „ochladzovačom“ v oblastiach, kde sa hviezdy formujú.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre