Google zobrazuje v mapách hranice krajín rôzne, a to v závislosti od toho, kde sa nachádzate

Google Mapy zobrazujú hranice krajín rôzne, a to v závislosti od toho, kde sa nachádzate. Dôvodom je politická situácia sporných území.

Google Mapy hranice
Zdroj: Vosveteit.sk , Google Mapy

Keď príde reč na hranice krajín, tak pre mnohých z nás sú pevne danými a nemennými. Obzvlášť pre mladých ľudí, ktorí sa reálne nestretli s konfliktami na vlastnej koži, ktoré by ich fyzicky ovplyvnili. O to zaujímavejšie je zistenie, že spoločnosť Google zobrazuje v službe Google Mapy hranice krajín rôzne, a to v závislosti od toho, v akej krajine sa nachádzate. Upozorňuje to portál washingtonpost.com.

Dôvodom prečo sa tak deje je politika. Služba Google Mapy v súčasnosti je využívaná približne 1-miliardov používateľov a či chceme, alebo nie, tak mapy ktoré vidíme vykresľujú obraz sveta kde žijeme. Mnohé z týchto oblastí sú pritom spornými a viacero krajín si uplatňuje na ne nárok.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Naším cieľom je vždy poskytnúť čo najkomplexnejšiu a najpresnejšiu možnú mapu založenú na základnej pravde,..“ hovorí Ethan Russell, produktový riaditeľ spoločnosti pre Google Mapy, ktorý ďalej dopĺňa: „…Zostávame neutrálni v otázkach sporných regiónov a hraníc a vynakladáme všetko úsilie na to, aby sme na našich mapách objektívne zobrazili spor prerušovanou šedou čiarou. V krajinách, kde máme miestne verzie Máp Google, pri zobrazovaní názvov a hraníc dodržiavame miestne právne predpisy.“

Pre nás aktuálne najznámejším je spor na krymskom polostrove, ktorý si nárokuje ako Rusko, tak aj Ukrajina. Preto sme sa rozhodli vyskúšať prostredníctvom VPN služby, ako hranicu vidia v Rusku, a ako my na západe. Ako môžete vidieť nižšie, tak zatiaľ čo my zo Slovenska vidíme hranicu ako prerušovanú šedú čiaru značiacu konflikt, tak v Rusku vidia hranicu neprerušovanú.

Tých rozdielov, ktoré môžeme na Google mapách vidieť je viacero. Napríklad, zatiaľ čo Irán oddeľuje od Saudskej Arábie na jednej strane Perzský záliv, tak na druhej je to už Arabský záliv. Alebo Čiara v Západnej Sahare, ktorá označuje severnú hranicu s Marokom, zmizne pre Maročanov.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre