SpravodajstvoVeda a výskum

Ako môže pohľad na ľudí pomôcť tvoriť predstavy o mimozemských civilizáciách?

Život na iných planétach sa riadi podľa fyzikálnych a biologických zákonov. Podľa vedcov môže sledovať podobné vývojové etapy ako ľudia

Vedci pravidelne hľadajú potenciálne obývateľné planéty a sú to práve oni, ktorí sú najbližšie k odhaleniu mimozemského života. V hlave sa im rodí otázka: Ak sa v našom vesmíre nachádzajú aj iné bytosti, čo tam vonku robia?

Je vôbec možné, že ak by na planéte, 12-svetelných rokov od nás, existujú inteligentní tvorovia, ktorí majú potrebu objavovať, či migrovať? Existujú medzi nimi vojny? Sú schopní lásky? Jedná sa o otázky, ktoré sa objavujú jedine vo vedecko-fantastických dielach, no ukázalo sa, že fyzikálne a biologické zákonitosti platia na iných planétach rovnako, ako na Zemi.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Dávajú nám hlboký náhľad do toho, ako by mohli mimozemské spoločenstvá fungovať. Podľa astrofyzika Franka Drake, by sme už teraz mohli poznať odpovede na to, ako s potenciálnymi návštevníkmi z iných planét jednať. Frank Drake stojí za vzorcom, ktorý popisuje, ako vypočítať počet inteligentných civilizácií v galaxii. Zatiaľ sa nám nepodarilo nájsť ani jednu, no Drake má ako takú predstavu, ako by mohli mimozemšťania vyzerať.

„Na mnohých miestach vo vesmíre vzniknú pomocou evolúcie inteligentné bytosti, ktoré sú schopné vyrábať veci. Najprv začnú primitívnymi strojmi, no časom sa dostanú až ku radaru. Keď sa dostanú do tohto štádia, potom ich budeme schopní objaviť,“ vysvetľuje Drake.

Paralely s ľuďmi

Veda nedokáže predpovedať ich sociálnu štruktúru, no čo sa týka zloženia ich atómov, chémie a základných síl, dokážeme aspoň niečo málo predpovedať. Ak sa jedná o technologicky založený druh, takmer s istotou môžeme povedať, že žijú v mestách.

Na dorozumievanie používajú určitú formu jazyka. Je to princíp, kľúčový pre vytvorenie štruktúry, ktorá zabezpečí ďalšie veci, ako legislatívu, spoločnosti na výrobu potrebných technológií a tak ďalej.

V prípade zložitej infraštruktúry môžeme čakať aj politiku, s ktorou idú ruku v ruke aj vojny, pretože sa jedná o istú formu riešenia problémov. Existencia vojen znamená, že na planéte musí existovať viac ako jeden národ, ktorý má svoje určité územie.

Je to jedna z mnohých spôsobov, ako dokáže pohľad na našu vlastnú civilizáciu pomôcť s modelovaním mimozemského života vo vesmíre. Tak, ako sme sa aj my vyvinuli do globálneho spoločenstva, môže proces vývoja mimozemskej civilizácie vyústiť v niečo, čo pripomína ľudské spoločenstvo.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close