India sa stala 2. najväčším trhom na svete so smartfónmi. Lídrom je Xiaomi, Samsung zas mierne stratil trhový podiel

Druhým najväčším trhom na svete so smartfónmi je India. V rámci neho dominuje spoločnosť Xiaomi, ktorá pokrýva 28% trhu.

Xiaomi vs Samsung
Zdroj: Pixabay.com (sumitsahare), Xiaomi, Samsung

Spoločnosť counterpointresearch.com prišla so zaujímavými číslami, podľa ktorých druhým najväčším trhom so smartfónmi už nie je USA, ale India. V medziročnom porovnaní v Indii bolo predaných o 7% viac zariadení ako tomu bolo v roku 2018. Celkovo bolo v Indii predaných ~158 miliónov zariadení.

Tarun Pathak, zástupca riaditeľa spoločnosti counterpointresearch hovorí, že:

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Aj keď miera rastu na trhu so smartfónmi bola po prvý raz jednocifernou, India je v porovnaní s mnohými inými trhmi podhodnotená. Penetrácia 4G medzi používateľmi smartfónov je približne 55%. V budúcnosti očakávame, že tento dopyt bude ďalej rásť v dôsledku pokračujúceho prechodu na inteligentné telefóny a postupného rozširovania kľúčových smartfónov na úroveň vstupných cien v dôsledku hyperkonkurencie medzi viacerými hráčmi. Ďalej od značiek očakávame, že budú mať viacúrovňové stratégie zahŕňajúce partnerstvá v mobilnom ekosystéme z hardvéru, softvéru a služieb, čím sa vytvoria príležitosti v rôznych segmentoch, ako napríklad zábava, hry, finančné služby a ďalšie.

Podľa uverejnenej správy až 72% predaných smartfónov je pôvodom od čínskych výrobcov, najme značiek ako Xiaomi, Vivo, Realme a ďalších. V porovnaní s minulým rokom je to o 12% viac. Vôbec najúspešnejšou spoločnosťou na indickom trhu je spoločnosť Xiaomi, ktorá si udržala trhový podiel v objeme 28%, avšak v celkových číslach predala o 5% zariadení viac. Druhým najúspešnejším výrobcom smartfónov je spoločnosť Samsung. Druhým dychom však treba dodať, že tá ako jediná z prvých 5 najväčších výrobcov v Indii stratila časť trhového podielu.  Dôvodom však nie je menší počet predaných zariadení, tých spoločnosť predala približne rovnako ako v roku 2018. Z pohľadu však celkového objemu predaných zariadení v krajine spoločnosť v porovnaní s konkurenciou nerástla, čo sa odzrkadlilo na menšom trhovom podiely. Nižšie si môžete pozrieť trhové podiely 5 najväčších výrobcov smartfónov v Indii v porovnaní s predajmi z roku 2018.

India Trhovy podiel_predaje smartfonov
Zdroj: counterpointresearch

Trh so smartfónmi v Indii bude pravdepodobne v najbližších rokoch bude ešte rásť. Tento rast je spojený hlavne s lepšími výsledkami ekonomiky v krajine a počtom obyvateľov, ktorých je približne 1,34 miliardy (pozn. redakcie: pre porovnanie v Číne je približne 1,39 miliardy obyvateľov). Najväčším trhom na svete zostala aj naďalej Čína.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre