SpravodajstvoVeda a výskum

Astrobiológ reaguje na Muskovu víziu: Na Marse Vás čaká smrť

Astrobiológ Caleb Scharf reaguje na Muskove plány týkajúce sa kolonizácie Marsu. V dôsledku radiácie a trvalého osídlenia Vás nečaká nič dobré.

Pár dní dozadu Elon Musk odkryl svoju víziu spojenú s kolonizáciou Marsu, od ktorej očakáva, že do roku 2050 by mohlo na Marse vzniknúť prvé mesto spolu aj so státisícmi obyvateľov. Dosiahnuť do chce pomocou vybudovanie flotily vesmírnych lodí, ktoré by boli schopné letu tam a návratu spolu s prvými obyvateľmi a potrebnými materiálmi. Len pre zaujímavosť, už o 3 mesiace má spoločnosť SpaceX, na ktorej čele stojí Musk, začať s aktívnym testovaním rakety Starship, ktorá by mala v jeho plánoch zohrať kľúčovú úlohu.

Nie všetci zdieľajú jeho optimizmus

Muskova vízia je skutočne ambicióznou, o tom niet pochých. Caleb Scharf, vedec z univerzity Columbia University, ktorý sa venuje astrobiológii plánom vízii Elona Muska moc neverí (pozn. redakcie: a to aj napriek tomu, že priznáva, že má nakúpených niekoľko akcií spoločnosti). Poukazuje na viacero prekážok, ktoré mu stoja v ceste za úspechom.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Jednou z hlavných prekážok, odhliadnuc od nepriaznivého prostredia v podobe nízkych teplôt, problémov so získavaním vody, nízkou gravitáciou a podobne,  je radiácia,  o ktorej Musk takmer vôbec nehovorí. Pointa je, že extrémne tenká atmosféra na Marse a absencia silného globálneho magnetického poľa vedú k zložitému a silnému prostrediu žiarenia častíc. Scharf hovorí, že keď si zoberieme dávku žiarenia, ktorú by človek dostal na Marse, je 20-krát vyššia, ako je maximálna povolená hodnota pre pracovníkov radiačnej energie v USA na základe ročnej expozície.

Scharf vyššie však nehovorí ešte o samotnej ceste, v rámci ktorej sú astronauti tiež vystavení radiácii. V tomto prípade, ak by sme zobrali do úvahy 360 dňový let v medziplanetárnom priestore a 500 dní na povrchu planéty Mars, tak človek dostane radiáciu o objeme 1Sv (Sievert).

spaceX testovanie rakety
Zdroj: Twitter (NASA)

Výsledkom toho je, že sa zvyšuje pravdepodobnosť smrti astronauta na rakovinu z 1% na 5%. Hoci táto hodnota na prvý pohľad nevyzerá tak katastroficky, tak v prípade dlhodobého pobytu, a  to nehovoríme o trvalom osídlení Marsu, môže byť táto hodnota fatálnou. Do úvahy treba ešte brať, že zatiaľ čo astronauti sú školení na to, ako sa pohybovať a správať v tomto type prostredia, tak bežný človek takéto vedomosti nemá a pravdepodobne ich ani v takej kvalite nezíska ako profesionálny astronaut vzhľadom na počet ľudí, ktorých chce Musk presídliť na Mars.

Scharf ďalej dodáva, že na Marse nemusíme samozrejme všetok čas tráviť na jeho povrchu, kde príjem priamej radiácie je najvyšší. Druhým dychom však dodáva, že radiácia nespôsobuje len rakovinu. Konkrétne spomína neurologické funkcie, ktoré sú vplyvom radiácie poškodzované (pozn. redakcie: Neurológia je náuka o nervovej sústave a nervových chorobách. Neurológia sa ďalej venuje poruchám zmyslových funkcií a vnútorných organov, vrátane ich ochorení,..). Inými slovami, rakovina nie je jediný typ ochorenia, s ktorým sa na Marse (ako aj vo Vesmíre) budeme musieť vysporiadať ešte predtým, ako začneme kolonizovať iné vesmírne objekty. V závere svojho príspevku Scharf dodáva, že prví „obyvatelia“ buď zomrú alebo ohlúpnu. Prípadne oboje.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close