Nahradí Huawei Android alternatívnym operačným systémom? Vyzerá to tak, že to má v pláne

Spoločnosť Huawei aktívne uvažuje o nahradení operačného systému Android za svoje vlastné riešenie v podobe HarmonyOS.

HarmonyOS
Zdroj: YouTube (XEETECHCARE)

Nie je žiadnym tajomstvom, že spoločnosť Huawei je v konflikte s americkou vládou, ktorý robí spoločnosti vrásky na čele, a to aj napriek tomu, že to moc nepriznáva. V priebehu včerajšieho dňa sme Vám priniesli vyjadrenia Ren Zhengfei (pozn. redakcie: generálny riaditeľ spoločnosti Huawei), ktorý povedal, že ešte nikdy neboli lepšie pripravení na to, aby prežili pod tlakom americkej vlády.

Budeme sa stretávať v Huawei zariadeniach s HarmonyOS?

Ren Zhengfei sa vyjadril pre portál tech.sina.com.cn (pozn. redakcie: počas konferencie World Economic Forum in Davos), že nimi vyvíjaný operačný systém HarmonyOS/Hongmeng OS sa bude v budúcnosti dodávať aj v mobilných telefónoch, tabletoch, televízoroch a v ďalších produktoch spoločnosti Huawei. Bohužiaľ však nespresnil kedy.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Slová generálneho riaditeľa sú tak v súlade so slovami Wang Tao, vysokým predstaviteľom spoločnosti (pozn. redakcie: Výkonný riaditeľ a predseda rady pre výskum a investície), ktorý sa v minulosti vyjadril, že operačný systém HarmonyOS bude ich alternatívnym operačným systémom v prípade, ak nebudú môcť plnohodnotne využívať Android.

Do dnešného dňa bol operačný systém HarmonyOS použitý iba v chytrých televízoroch. Prvým chytrým televízorom s týmto operačným systémom bol Honor Vision so 4K displejom, ktorý bol predstavený ešte v auguste minulého roka.

Prečo musí Huawei hľadať alternatívu?

Ako sme v úvode naznačili, tak spoločnosť Huawei je pod neustálym tlakom americkej vlády, ktorá obmedzila spoločnosti využívanie amerických technológií ako aj služieb. Najväčším kameňom úrazu je aktuálne využívanie samotného operačného systému Android v spojitosti so službami spoločnosti Google (pozn. redakcie: Huawei môže aj naďalej využívať open-source verziu Androidu bez obmedzení). Zatiaľ čo v domácej Číne to problémom nie je, vzhľadom na to, že väčšina používateľov používa alternatívne služby, tak v prípade globálneho trhu ide o problém, ktorý bude najvypuklejší v priebehu tohto roka. Dôvodom je, že zatiaľ čo v minulom roku sa predávala väčšina zariadení, na ktorých tieto služby mohli byť aktívne využívané, tak v novopredstavených zariadeniach už tomu tak nemôže byť. Spolu s novým rokom prichádza totiž ku generačnej obmene zariadení. V súčasnosti sa spoločnosť snaží vzniknutú situáciu vyriešiť budovaním Mobilných služieb Huawei, ktoré nahradili Mobilné služby Google. V skratke to znamená, že spoločnosť vymenala vývojárske nástroje spoločnosti Google za svoje, aby zjednodušila vývojárom proces prinesenie aplikácií do svojho obchodu App Gallery.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre