SpravodajstvoTechnológie

Japonský premiér chce zaviesť vesmírne vojenské sily. Tie budú chrániť ich satelity na obežnej dráhe

Po vzore USA aj Japonsko chystá vesmírnu vojenskú jednotku. S USA nadviažu spoluprácu, ktorá bude podporovať mier vo vesmírnom priestore

Japonsko nasleduje stratégiu Spojených štátov a zakladá vojenskú jednotku zameranú na vesmír. V pondelok, 20. januára vyhlásil premiér Shinzō Abe, že Japonsko zavedie jednotku, ktorá bude chrániť ich majetok na obežnej dráhe.

Jednotka bude založená v apríli ako súčasť japonských vzdušných síl. Spočiatku bude mať posádku tvorenú z 20 ľudí, umiestnených na leteckej základni Fuchū, no toto číslo sa zvýši po ich oficiálnom štarte v roku 2022. Úlohou jednotky bude obraňovať japonské satelity pred útokmi, ale aj navigovať pozemné jednotky práve pomocou satelitov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Japonsko plánuje pre túto novú jednotku úzku spoluprácu s Japonskou vesmírnou agentúrou, ktorá je ekvivalentom americkej NASA. Taktiež plánujú spolupracovať aj s americkým veliteľstvom vesmírnych síl.

„Pozdvihli sme náš vzťah na úroveň kedy každý z nás, Japonsko a USA, ochraňujú jeden druhého. Plánujeme spraviť našu alianciu ešte viac robustnou, aby sme zaistili mier a bezpečnosť v kozmickom, ale aj kybernetickom priestore,“ vyjadril sa premiér Shinzō Abe.

Hlava amerických vesmírnych síl, John Raymond sa ešte v septembri minulého roka vyjadril, že USA považujú vesmír za vojnový priestor, hoci nechcú prenášať akékoľvek konflikty do kozmu. Kopíroval pritom prejav Mikea Penceho z obdobia, keď vyhlásil vesmírne veliteľstvo.

„Chceme predísť akémukoľvek konfliktu a najlepší spôsob aký poznám, je konať z pozície vyššej sily,“ vyhlásil John Raymond.

Americké vedenie sa pripravuje na budúcnosť, kedy sa budú vojnové konflikty odohrávať mimo našej planéty. Momentálne sa ich sily pripravujú na odradenie akéhokoľvek konfliktu, no USA je pripravené zasiahnuť silou, ak to bude situácia vyžadovať.

Japonský premiér Shinzō Abe sa chce vrátiť k svojmu dlhotrvajúcemu cieľu, a to prehodnotenie Japonskej konštitúcie, ktorá zakazuje použitie vojny, ako nástroja na urovnanie medzinárodných sporov. Tá bola presadená pod nátlakom USA v roku 1947, po druhej svetovej vojne. Šance na úspech sú však mizivé, hlavne kvôli nedostatku pozornosti od Japoncov.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close