SpravodajstvoVeda a výskum

Vedcom sa podarilo zostrojiť kameru, ktorá zachytáva oku neviditeľné javy

Jedná sa o prelomový objav, ktorý posunie možnosti vedeckého bádania o čosi dopredu

Vedci pokračujú v posúvaní možností kamier. Podarilo sa im zostrojiť zariadenie, ktoré je schopné zachytiť neuveriteľných bilión snímkou za sekundu. Táto technika sa nazýva fázovo-citlivá komprimovaná ultrarýchla fotografia a hoci je to ohromujúci úspech, o rekorde nemožno hovoriť.

Tí istí vedci ešte v roku 2018 zostrojili kameru, ktorá zachytávala 10 biliónov snímkou za sekundu. Nová kamera na druhú stranu dokáže zachytiť oku neviditeľné javy, ako napríklad tlakové vlny. Hoci sa táto kamera nedá využiť v bežnom živote, vedcom poskytuje možnosť skúmať javy všetkých druhov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
tlaková vlna
Zdroj: Caltech

Funguje na princípe techniky, použitej pri stavbe modelu z roku 2018. Meraním intenzity svetla a spojením so statickým obrazom dokáže za použitia matematiky vyprodukovať všetky snímky. Novinkou je použitie špeciálnej techniky, ktorá sa používa v mikroskopoch. Sledujú sa pozície svetelných vĺn, keď prechádzajú cez materiály s rozličnou hustotou. To umožní pozorovať priehľadné objekty, ako napríklad bunky, ktoré sa skladajú prevažne z vody.

Technika, ktorá sa v mikroskopoch používa bežne, bola vynájdená Holanďanom Fritsom Zernikem v roku 1930. Spolieha sa na zmeny v svetelných vlnách, ktoré prechádzajú cez rôzne materiály. Vďaka zmenám v  rýchlosti možno ľahšie pozorovať materiály, ako napríklad sklo.

Technologický míľnik

Vedecké kamery sa neustále zlepšujú, čo vedie k ďalším vedeckým objavom a zlepšeniu chápania nášho sveta. Jedná sa napríklad o kameru, ktorá je schopná vidieť cez ľudské telo, alebo prvú fotografiu kvantového prepojenia.

V tomto prípade sa vedcom podarilo zachytiť tlakovú vlnu prechádzajúcu vodou a laser, ktorý prešiel cez kryštálový materiál. Ich kamera môže byť v budúcnosti využívaná na mnoho iných účelov, ale aj kombinovaná s niektorými inými technológiami. Napríklad vedci budú môcť už čoskoro zachytiť šírenie plameňov v spaľovacej komore, alebo zachytiť signály, ktoré cestujú medzi jednotlivými neurónmi.

„Keď signál prejde neurónom, nastane narušenie nervových zakončení, ktoré by sme radi pozorovali. Ak budeme mať k dispozícii sieť neurónov, môžeme nahrávať ich komunikáciu v reálnom čase,“ hovorí vedec Lihong Wang.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close