SpravodajstvoTechnológie

Generálny riaditeľ Googlu hovoril o budúcnosti umelej inteligencie. Podľa neho je dôležitá medzinárodná regulácia

S nárastom Deepfake videí rastie aj hrozba zneužívania technológií. Umelá inteligencia so sebou prináša potenciál, ale aj mnohé obavy

Hrozba zneužitia technológií na rozpoznávanie tváre sa nárastom Deepfake videí neustále zvyšuje.  Generálny riaditeľ spoločnosti Google, Sundar Pichai vyhlásil, že umelá inteligencia musí byť kontrolovaná prísnejšie.

„Musíme mať jasno v tom, čo všetko by sa mohlo pokaziť,“ napísal Pichai.

Písal taktiež o pozitívach, ktoré výskum umelej inteligencie môže priniesť, ako napríklad odhaľovanie rakoviny prsníka, čo umelá inteligencia zvláda presnejšie než lekári. Taktiež môžeme pomocou nej lepšie predpovedať počasie. Na druhú stanu uvádza, že história je plná príkladov, kedy nie sú kladné vlastnosti technológií garanciou.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Internet nám umožnil spojiť sa s kýmkoľvek a získavať informácie, no na druhú stranu umožnil dezinformáciám ľahšie šírenie,“ vyjadril sa Pichai.

Aby sa zabránilo akýmkoľvek negatívam, Pichai navrhuje zaviesť regulácie, ktoré by umelú inteligenciu obmedzovali. Podľa neho tieto pravidlá potrebujú byť v globálnom svete internacionálne. Aby sme túto métu dosiahli, potrebujeme sa dohodnúť na základných hodnotách. Globálne spoločnosti, ako napríklad Google, nemôžu skonštruovať prelomové technológie a nechať trh, aby sa sám rozhodol, ako ich bude používať.

Globálna regulácia

Ako praktický príklad uviedol reguláciu Európskej únie, týkajúcu sa osobných práv, známu ako GDPR. Podľa neho sa ide o  štartovací bod pre akúkoľvek medzinárodnú legislatívu, napriek problémom, ktoré v minulosti spôsobila spoločnosti Google. Pravidlá ohľadom umelej inteligencie musia zahŕňať faktory, ako napríklad bezpečnosť, či férovosť a podľa nich vyvážiť klady a zápory, ktoré prídu s novými technológiami.

Pichai spomenul viacero bodov, týkajúcich sa technológií, ktoré v našich životoch zohrávajú čoraz väčšiu úlohu. Na druhú stranu sa jedná o riaditeľa spoločnosti, ktorá použila umelú inteligenciu na zlepšenie vojenských dronov, alebo použila bezdomovcov na to, aby zostrojili nástroj na rozpoznávanie tvárí.

Hovorí, že Google chce byť „nápomocným“ a aktívnym partnerom, ktorý bude spolupracovať s regulátormi. Zatiaľ čo budú na probléme pracovať, spoločnosť ponúkne svoju expertízu, skúsenosti a nástroje, ktoré im pomôžu pri ich snahe. Spoločnosti ako napríklad Amazon sa už v dnešnej dobe snažia presadiť vlastné pravidlá a nabáda ostatných, aby zohrali väčšiu úlohu pri regulovaní ich vlastného priemyslu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close