SpravodajstvoVeda a výskum

Mesačný prach je bohatý na molekuly kyslíka. Vedci pracujú na zariadení, ktoré by ho mohlo ťažiť

Nie len, že by astronauti mali vzduch na dýchanie, zariadenie by pomohlo aj pri produkcii raketového paliva

Hoci nemá Mesiac atmosféru, na jeho povrchu sa nachádza veľké množstvo kyslíku, zmiešaného v mesačnom prachu vo forme oxidov. Minulý rok bol publikovaný výskum, ktorý popisuje, ako ho z prachu (pozn. redakcie: regolitu) dostať. Zanedlho sa o to pokúsi prvý prototyp, určený na ťažbu kyslíka.

Ak bude fungovať, ľudstvu by mohol poskytnúť cenné zdroje, ktoré by boli kľúčové pre nasledujúce misie na Mesiac, alebo dokonca v prípade dlhodobých mesačných základní.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Mať takýto prístroj a tým pádom byť schopný ťažiť kyslík zo zdrojov, objavujúcich sa na Mesiaci by bolo nesmierne užitočné pre mesačných kolonizátorov, nie len na dýchanie, ale aj pri produkcii raketového paliva,“ vyjadrila sa chemička Beth Lomax.

Zariadenie, momentálne sa nachádzajúce vo výskumnom centre Európskej vesmírnej agentúry, použije metódu, ktorú Beth Lomax navrhla. Zo vzoriek, prinesených z mesačného povrchu vieme, že kyslík tvorí až 45% váhy regolitu. V minulosti prebehli podobné pokusy, ktoré však skončili neúspechom. Jednalo sa buď o zložitý proces, alebo výsledky neboli dostačujúce. Taktiež pri väčšine pokusov došlo aj k zničeniu samotného regolitu.

Ťažba kyslíku

Lomaxovej tím prišiel z metódou, ktorá sa nazýva elektrolýza rozpustenej soli. Najprv sa regolit umiestni do špeciálnej nádoby, kde sa pridá elektrolyt. V tomto prípade sa jedná o chlorid vápenatý. Mix sa potom zahreje na teplotu 950 °C, čo je teplota, pri ktorej sa materiál ešte nedokáže rozpustiť. Následne sa pridá elektrický prúd. To oddelí kyslík a zvyšný materiál prilepí na anódu (pozn. redakcie: elektróda odvádzajúca záporné častice), z ktorej môžu byť jednoducho odstránené.

Mesiac
Zdroj: ESA

Vďaka tomu môžu získať z  mesačného prachu až 96% jeho kyslíku. Materiál, ktorý po procese vznikne je zlúčenina rôznych kovov, čiže aj ten sa dá následne zužitkovať. Momentálne je zariadenie postavené na komerčných strojoch, kde je kyslík len vedľajším produktom, ktorý sa ventiluje preč. Ich cieľom je zostrojiť verziu, ktorá by dokázala fungovať priamo na Mesiaci.

„Európska vesmírna agentúra a rovnako aj NASA plánujú poslať na povrch Mesiaca ďalších astronautov. Tentokrát sa ich pohľad upiera na vytvorenie mesačnej kolónie a my pracujeme na zariadeniach, ktoré by dokázali využiť všetky zdroje, ktoré im budú na Mesiaci k dispozícii,“ hovorí Tommaso Ghidini, z Európskej vesmírnej agentúry.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close