SpravodajstvoVeda a výskum

Prázdny priestor nemusí byť vôbec prázdny. Vedci vytvorili prístroj na detekciu odporu vo vákuu

Jedná sa zároveň o najrýchlejšie rotujúcu vec, akú sa ľudstvu podarilo vyrobiť.

Vedci vytvorili najrýchlejšie rotujúci objekt na svete, aby lepšie pochopili mechanikám kvantovej fyziky, ktoré sa odohrávajú v prázdnom priestore. Jedná sa o drobný kúsok kremeňa, ktorý sa krúti rýchlosťou niekoľkých miliárd za sekundu. Vďaka rýchlej rotácií získal citlivosť, umožňujúcu zachytiť malé dávky trenia vo vákuu.

Študovanie „ničoho“ sa vo fyzike stáva čoraz populárnejším. Vďaka nemu dokážeme odhaliť samotné základy vesmíru. Vedci sú totiž presvedčení, že prázdny priestor nie je vôbec prázdnym. Objavujú sa v ňom kvantové procesy, ktoré sa učíme zaznamenávať. Chýbajú nám dostatočne citlivé prístroje. Pred niekoľkými rokmi vedci zostrojili prístroj pomocou malého kúska diamantu. Jednalo sa o starostlivo naladený nástroj, ktorý dokázal zachytiť jemné magnetické polia.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Tri roky na to použili vedci namiesto diamantu drobné guľôčky kremeňa, ktoré mali v priemere len 150 nanometrov. Polarizovanými pulzmi z lasera sa roztočili neuveriteľnou rýchlosťou 300 miliárd otáčok za minútu. Hoci sa tento pokus spolieha na modernú techniku, svoje základy má v 18. storočí.

Vedec Henry Cavendish chcel otestovať Newtonove zákony gravitácie pomocou páru olovených závaží. Zavesil ich na drôt a odmeraním sily, ktorá naňho pôsobila zistil gravitačnú konštantu našej Zeme. Tento nový pokus funguje na rovnakom princípe, ibaže je taký citlivý, že je schopný odhaliť jemné „trhnutia“ elektromagnetických polí, ktoré vytvárajú odpor v prázdnom priestore.

Pomocou tohto experimentu budú môcť vedci konečne odhaliť, ako je možné, že sa nenarušené kvantové polia „vyparia“ preč, pri nízkych energetických hodnotách.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close