Elon Musk uverejnil na Twitteri fotku prototypu vesmírnej rakety Starship. Testovacie lety sľubuje do troch mesiacov

Jeho entuziazmus prekrýva ďalší veľký úspech spoločnosti SpaceX, a to testovací let ich modulu Crew Dragon

spaceX testovanie rakety
Zdroj: Twitter (NASA)

Vesmírna spoločnosť SpaceX sa posúva vpred míľovými krokmi. Elon Musk nedávno uverejnil na Twitteri fotografiu vesmírnej lode Starship, ktorá je vo fáze prototypu, označovaného ako SN1. Spoločnosť zložila model dokopy v priestoroch v južnom Texase.

Môžete na nej vidieť kyslíkovú nádrž a tiež „nos“ plavidla. Dokopy tak tvoria najprednejšiu časť rakety. SN1 je redizajnovaný model prototypu Mk1, ktorý neuspel v tlakových testoch v novembri 2019. Vrch rakety explodoval 20. novembra, počas testov na zemi. Po explózii uviedol generálny riaditeľ spoločnosti, že napriek neúspechu má model Mk1 stále hodnotu, lebo im ukázal, akým smerom sa majú uberať.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Očakávania sú veľké, od konca roku 2019 Musk sľuboval, že SpaceX skladá dokopy nový prototyp testovacej rakety.

„Momentálne budujeme letový dizajn rakety SN1. Každý nový model v poddruhu SN bude mať minimálne jedno vylepšenie, až do SN20. Potom nasleduje Starship V1.0,“ uviedol Musk na Twitteri.

Podľa informácií je testovací let na obežnej dráhe naplánovaný niekedy v tomto roku, no Musk tvrdí, že by to mohlo byť už za dva-tri mesiace. Starship je komerčnou raketou, ktorá sa bude dať opätovne použiť. Bude schopná odniesť 100 pasažierov do vesmírnych destinácií, akými sú napríklad Mesiac, či Mars. Práve na Mars je Musk upnutý, jeho cieľom je kolonizácia červenej planéty, ešte v tomto storočí.

Muskove zaujatie modelom Starship môže zatieniť vzrušenie z ich ďalšej, „míľnikovej“ misie, ktorá sa má udiať dnes, v sobotu 18. januára. Jedná sa o testovací let rakety Falcon 9 a modulu Crew Dragon, ktoré budú odlietať z Kennedyho vesmírneho centra.

Let kapsule Crew Dragon preverí jeho schopnosť oddeliť sa od rakety Falcon, v prípade núdzového stavu. Test musí byť hotový predtým, než začne NASA používať jeho rakety k preprave astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre