Facebook dá ľuďom do rúk nástroj na lepšiu ochranu osobných dát

Facebook zavedie funkciu, ktorá bude používateľov informovať o tom, aké dáta zdieľajú s vývojármi tretích strán po prihlásení sa do nich pomocou Facebook účtu.

Facebook sukromie a bezpecnost (1)
Zdroj: Vosveteit.sk, dlpng.com, Facebook

Sociálne siete, obzvlášť Facebook, sú bohatou studňou na informácie o nás samotných. Možno si to neuvedomujeme, ale tieto informácie následne zdieľame s desiatkami ďalších webstránok či aplikáciami, do ktorých sa prihlasujeme prostredníctvom našich účtov. Doteraz informácie o takto poskytnutých dátach, ktoré sme zdieľali ďalším stranám boli celkom hlboko ukryté v rámci Facebooku, spoločnosť sa však rozhodlo zmeniť rétoriku, a používateľom tieto informácie predostrie priamo pod nos. Používatelia totiž pri prihlásení sa do rôznych služieb budú po novom automaticky vidieť notifikáciu, na ktorej budú vypísané všetky druhy informácií, ktoré takto budeme zdieľať s ďalšími stranami. Ako by mala táto notifikácia fyzicky vyzerať si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

Facebook_informacie o datach ktore zdielame prihlasenim sa
Zdroj: developers.facebook.com

Vyskakovacie okno vyššie používateľ uvidí v týchto prípadoch:

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
  • Keď sa používateľ prihlási do aplikácie tretej strany pomocou prihlásenia na Facebooku a udelí aplikácii prístup k svojim informáciám
  • Keď používateľ znova použije prihlásenie do Facebooku na prihlásenie do aplikácie tretej strany po uplynutí prístupu aplikácie k informáciám

Ľudia dostanú nový nástroj na manažovanie svojho súkromia

Spoločnosť o týchto zmenách informovala prostredníctvom oficiálneho blogu. Je dobrou správou, že spoločnosť takto dáva ľuďom do rúk nástroj, ako si lepšie manažovať svoje súkromie. Podľa dostupných informácií budú používatelia mať zároveň možnosť obmedziť zdieľané dáta, napríklad k dátum narodenia, zoznamu priateľov a podobne. Na druhej strane treba povedať, že po obmedzení týchto dát môže nastať obmedzenie funkcionalít jednotlivých webov a aplikácií. Podobná situácia je totiž pri mnohých mobilných aplikáciách, kedy napríklad ak zakážete vybraným aplikáciám prístup k jednotlivým dátam a funkciám smartfónu, tak jednoducho prestanú fungovať.

V každom prípade sa jedná o pozitívny krok, ktorý môže mnohým otvoriť oči a ukáže im, že nie všetky aplikácie či služby, ktoré deklarujú že sú dostupné „zadarmo“, tak že v skutočnosti za ne platíme. V mnohých prípadoch totiž platíme informáciami o nás, ktoré sú ďalej využívané napríklad za účelom   cielenie reklamy.

Hoci spoločnosť nehovorí presný dátum dostupnosti tejto novej funkcie, tak v závere blogu udáva, že bude dostupná v priebehu začiatku tohto roka. Jej príchod tak môžeme ju tak očakávať každým dňom, prípadne v najbližších týždňoch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre