SpravodajstvoVeda a výskum

Misia Mars Express funguje už od roku 2003. Za ten čas sa jej podarilo zhotoviť niekoľko fascinujúcich fotografií nášho vesmírneho suseda

Sonda skúma najmä oblasť polárnych čiapočiek, ktorá môže skrývať odpovede, týkajúce sa minulosti červenej planéty

Nové obrázky zo sondy Mars Express ukazujú, aký nádherný, no opustený vie byť Mars. Taktiež dáva do popredia prírodné procesy, ktoré utvárali jeho povrch. Obrázky zachytávajú severný polárny región, spolu zo všetkými jeho tvarmi, či už sa jedná o jasné ľadové plochy, či hlboké žľaby, či dôkazy o prítomnosti búrok a silných vetrov.

Zo všetkých planét v Slnečnej sústave práve Mars pripomína svojimi ročnými obdobiami našu Zem, hoci je jeho rok dvakrát dlhší než náš. Severný pól prechádza počas jednotlivých období drastickými zmenami. Zachytenú oblasť pokrývajú hrubé vrstvy vodného ľadu, no v zime, keď sa teplota priblíži -143 °C, oxid uhličitý zamrzne a vytvorí tenkú vrstvu na vrchu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Súčasne sa vytvoria aj oblaky oxidu uhličitého, ktoré zakryjú povrch pred pozorovateľmi z vesmíru. Našťastie má Mars Express veľmi výkonnú kameru. Jedná sa o stereo kameru s vysokým rozlíšením (pozn. redakcie: HRSC). Tá zachytí snímky s 10-metrovým rozlíšením.

Misia Mars Express

Dominujúcim snímkom je fotografia polárnej čiapočky z leta roku 2016. Na obrázku môžete vidieť biely ľad, ktorý sa mixuje s hnedočervenými odtieňmi marťanského prachu. Môžete vidieť, že sa prach akoby „zarezával“ do ľadovej oblasti. Za tento efekt môžu vetry, ktoré vznikajú na severnom póle a nesú studený vzduch nižšie k pólom. Za ich stočenie môže Coriolisova sila, ktorá formuje veterné prúdy do špirálovitého tvaru. U nás, na Zemi môžeme túto silu pozorovať vo forme hurikánov a iných veterných fenoménov.

Hlavnou úlohou sondy Mars Express je štúdium marťanského povrchu a procesov, ktoré sa na ňom vyskytujú. Vedcov zaujímajú najmä ľadové vrstvy, ktoré pravdepodobne ukrývajú tajomstvo, ako sa menila klíma Marsu za obdobie miliónov rokov. Sonda je funkčná od roku 2003 a za tú dobu vedcom výrazne rozšírila pochopenie o tom, akým vlhkým a dusným Mars v minulosti bol. Taktiež vytvoril niekoľko úžasných záberov na jeho sopky a krátery.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close