V Google Play boli objavené aplikácie, ktoré potajomky okrádajú používateľov. Dokopy si ich stiahlo viac ako 600 miliónov ľudí

Nová skupina aplikácií s názvom "fleeceware" využíva nepozornosť používateľov, pričom vás môže okradnúť o nemalé peniaze

Google Play obchod s aplikaciami
Zdroj: Vosveteit.sk

V obchode Google Play bola objavená skupina až 25 podvodných aplikácií, ktoré si podľa všetkého stiahlo viac ako 600 miliónov používateľov, informuje britská spoločnosť pre kybernetickú bezpečnosť Sophos, ktorá zároveň zaviedla nový pojem pre takéto aplikácie – „fleeceware“.

Finančné podvody priamo v aplikáciách

Spoločnosť Sophos na prvé fleeceware aplikácie narazila už v septembri minulého roka, pričom doposiaľ sa spoločnosti podarilo odhaliť takmer 50 aplikácií, ktoré zneužívajú „benevolentnú“ politiku obchodu Google Play. Vývojári týchto aplikácií totižto využívajú formu predplatného, pričom po stiahnutí aplikácie ponúkajú formu skúšobnej verzie, ktorá sa neskôr zmení na plnú verziu, za ktorú si musí používateľ platiť.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
fleeceware aplikacie 2
Zdroj: Sophos

Vývojári aplikácií však v prípade odinštalovania aplikácie vždy rátajú s tým, že používateľ si aplikáciu znovu nestiahne, takže si vývojár po ukončení skúšobnej doby nezačne strhávať mesačné predplatné. Vývojári fleeceware aplikácií však na takýto postup úplne kašlú a mesačné poplatky si od používateľov vyberajú aj napriek tomu, že si používateľ danú aplikáciu odinštaloval zo svojho zariadenia. Ak by išlo o naozaj malé, niekoľko centové, či pár eurové poplatky, používateľ by si ich nemusel ani všimnúť. Vývojári spomínaných aplikácií si však účtujú naozaj obrovské poplatky (rádovo desiatky eur mesačne, až stovky eur ročne) a to za naozaj jednoduché základné aplikácie, ako čítačky QR kódov, klávesnice, či kalkulačky.

fleeceware aplikacie
Zdroj: Sophos

Skontrolujte si históriu platieb

Analytik spoločnosti Sophos však poukázal na to, že samotný počet inštalácií, ako ani niektoré recenzie pod aplikáciami, nemusia byť pravdivé. Oklamanie obchodu Google Play je z pohľadu vývojárov pomerne jednoduché, no stojí peniaze, čo v prípade oklamania aspoň niekoľkých reálnych používateľov, však nie je žiadny problém, keďže na nich vývojári zarobia hneď niekoľko stoviek, či dokonca tisíce eur. Ak máte o niektorých aplikáciách vo vašom smartfóne pochybnosti, určite si aplikácie dôkladne preverte prostredníctvom recenzii v obchode Google Play. Taktiež vám odporúčame skontrolovať si históriu platieb, ktoré ste v obchode Google Play v posledných mesiacoch vykonali.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre