Vedci objavili pri našom vesmírnom susedovi planétu, ktorá by nemala vôbec existovať

Proxima Centauri, podľa najnovších objavov ukrýva planétu, ktorá sa svojou charakteristikou vymyká všetkým doterajším poznatkom

Proxima centauri
Zdroj: NASA

Hviezda Proxima Centauri je naším najbližším susedom. Vzdialená je od nás 4.2 svetelných rokov a má jednu planétu, o ktorej astronómovia vedia. Jedná sa o pravdepodobne obývateľný svet, s názvom Proxima b.

Nová štúdia od talianskych astrofyzikov však hovorí o zmene v hviezdnej aktivite, čo môže znamenať, že sa v sústave nachádza ďalšia planéta. Predbežne ju nazvali Proxima c a jedná sa o planétu, ktorá má byť super-Zem, čiže typ planéty, ktorý je väčší než náš domov, no zároveň oveľa menší než Neptún.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ak táto planéta existuje, pravdepodobne nebude kvôli svojej vzdialenosti od hviezdy obývateľná. Jedna z možností je, že sú na nej extrémne nízke teploty, alebo je obalená vo vodíkovo-héliovej atmosfére. Vzdialenosť od nás z nej však robí dokonalý cieľ na ďalší výskum.

Planéta takéhoto typu by sa ale nemala vyskytovať na mieste, kde vedci tvrdia že sa nachádza. Super-Zeme vznikajú na čiare, ktorá sa nazýva „snežná čiara.“ Je to vzdialenosť od hviezdy, kde sa z vody na povrchu stáva ľad. Proxima c je natoľko vzdialená od snežnej čiary, že sa teória o jej existencii stáva nepravdepodobnou. No samotní vedci sa vyjadrili, že nie sú presvedčení o tom, či sa tam planéta skutočne nachádza.

Hviezda
Zdroj: NASA

Keď planéta obieha hviezdu, vplýva na ňu svojou gravitáciou. To zapríčiňuje menšie vychýlenie hviezdy, ktorá začne následne obiehať pomyselný stred, medzi ňou a planétou. Počas tohto pohybu mení farbu svojho svetla.  Vďaka tomuto javu vznikla aj teória o Proxime c. Pohyb hviezdy nebol v súlade s už objavenou planétou Proxima b, čo naznačuje, že sa v sústave musí nachádzať ešte jedna planéta.

Vyriešiť situáciu by mohol vesmírny teleskop James Webb, ktorý sa má uviesť do prevádzky v marci 2021. Vybavený má byť 6 metrovým, berýliovým zrkadlom a novou technológiou na zachytenie infračerveného svetla. To umožní vedcom detailne preskúmať najbližšie hviezdy, vrátane Proximy c.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre