Spravodajstvo

Čína spustila doteraz najväčší a najvýkonnejší teleskop, FAST. Pomocou neho chcú vedci odhaliť mimozemský život

S priemerom pol kilometra a 2.4-krát väčšou citlivosťou, než ktorýkoľvek teleskop na Zemi, nazrieme do neprebádaných končín vesmíru

V sobotu, 11. januára, Čína oficiálne uviedla do prevádzky gigantický rádiový teleskop, ktorý je určený na „lov mimozemšťanov.“ Od ukončenia výstavby v roku 2016 ho až do dnešnej doby testovali a vylaďovali všetky muchy. Teleskop FAST (pozn. redakcie: Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) prekonal svetový rekord ako najväčší jedno-tanierový teleskop, s priemerom až pol kilometra.

Keďže už je teleskop funkčný a hlavne otvorený pre vedcov z celého sveta, astronómovia budú môcť prebádať nové kúsky vesmíru a možno odhaliť známky mimozemského života. Spustený mal byť už v októbri, no hoci mal za sebou pár úspešných testov, ani zďaleka nebol pripravený.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Všetky technické ukazovatele naznačujú, že teleskop buď dosiahol, alebo prekonal nastavené míľniky v jeho systémoch. Prijímacia časť teleskopu sa rovná približne 30 futbalovým ihriskám a nachádza sa v juhozápadnej Číne, v provincii Guizhou.

„Jeho výkon potiahne celý svet dopredu,“ vyjadril sa Shen Zhulin, z úradu pre národný rozvoj.

Počas testovacej fázy sa podarilo teleskopu FAST odhaliť 102 nových pulzarov (pozn. redakcie: špeciálny typ rotujúcej neutrónovej hviezdy), čo je viac, než ich v rovnakom časovom rozpätí objavili vedci z USA a Európy dokopy. Ide taktiež o 2.5-krát citlivejší teleskop, než je ktorýkoľvek iný teleskop na Zemi a bude mať štvornásobne väčší dosah. To znamená, že vedci budú schopní objaviť nové planéty, či hviezdy, ale aj preskúmať nové, doteraz neprebádané kúty vesmíru.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close