SpravodajstvoVeda a výskum

Vedci zostrojili robota pomocou buniek z embrya žaby. Jedná sa o prvý príklad živého, programovateľného organizmu

V budúcnosti by mohli byť biologické stroje postavené aj za použitia iných biologických buniek

Tím výskumníkov zostrojil niečo, čo sami nazývajú „prvými živými robotmi.“ Títo „xenoboti“ sa dokážu pohybovať, dvíhať objekty a dokonca si aj vyliečiť zranenia. Dúfajú, že tieto biologické stroje budú jedného dňa použité na zozbieranie mikroplastov z oceánov, alebo budú dávkovať lieky priamo vo vnútri ľudského tela.

Na zostrojenie týchto robotov použili výskumníci bunky z embrya žiab a „vyskladali“ z nich primitívne bytosti. Jedná sa o jedinečný druh žijúcich strojov, ktoré nie sú tradičné stroje, no nepatria ani medzi žiaden živočíšny druh. Ide tak o prvý žijúci a programovateľný organizmus.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Milimeter dlhé roboty boli navrhnuté superpočítačom, ktorý použil takzvaný vývojový algoritmus. Vytvoril simuláciu, ktorá otestovala tisíce 3D dizajnov základných živých foriem. Následne vedci zostrojili pár z nich, ktoré sa vedeli pohybovať, alebo splniť základné úlohy pomocou pinzety a iných nástrojov.

Maličkí roboti sa dožijú približne jedného týždňa, vďaka bunkám srdcového svalu, ktoré sa dokážu nezávisle sťahovať a rozťahovať. Podľa výsledkov testov, niektorí z nich dokázali potlačiť maličké pelety na určené miesto, zatiaľ čo iní prenášali objekt z miesta na miesto.

„Biologickí roboti majú jednu výhodu oproti svojim väčším, častokrát kovovým, alebo plastovým kolegom. Nenechávajú po sebe žiadnu stopu a keď po siedmich dňoch ukončia svoju prácu, stanú sa z nich len mŕtve bunky,“ vysvetľuje Joshua Bongard, expert na robotiku.

Zatiaľ sa síce jedná o malé stroje, no plány do budúcna sú rozhodne väčšie. Podľa expertov možno biologických robotov zostrojiť aj pomocou iných buniek, napríklad pomocou ciev, či nervových buniek. Vďaka tomu by získali aj určité kognitívne funkcie, čo znamená, že by stroje mohli vnímať určené javy, od toho však zatiaľ máme ďaleko.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close