Spravodajstvo

Google vysvetľuje, ako zbiera fotografie do služby Mapy. Je to náročnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať

Google bližšie popisuje, ako prebieha proces tvorby Google Máp. Podľa všetkého, je to náročnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Google Mapy patria medzi najpopulárnejšie služby spoločnosti Google, ktorých vznik sa datuje 12 rokov dozadu. V súčasnosti, pomocou Google Máp si môžeme prezrieť viac ako 36 miliónov štvorcových kilometrov povrchu našej planéty vo vysokom rozlíšení, či 10 miliónov kilometrov snímok z ulíc jednotlivých krajín, miest a obcí. Spoločnosť hovorí, že aktuálne je zmapovaných viac ako 98% obývaného územia ľuďmi. Nižšie si môžete pozrieť mapu vývoja, ako spoločnosť mapovala jednotlivé regióny sveta.

Mapovanie Zeme Google_priebeh.gif
Zdroj: Google

Ako Google vytvára tieto mapy?

Spoločnosť Google prostredníctvom svojho blogu bližšie približuje proces tvorby mapových podkladov. V prípade funkcie Street View, spoločnosť využíva hlavne špeciálne upravené automobily vybavené 9-kamerami, ktoré zachytávajú svoje okolie vo vysokom rozlíšení. Nejedná sa však o „bežné“ kamery, ale o také, ktoré sú atermálne. Znamená to, že sú navrhnuté tak, aby zvládli extrémne teploty bez zmeny zaostrenia. Inými slovami, kamery sa správajú rovnako v rôznych prostrediach, a to aj v prípade extrémov. Zároveň sú kamery vybavené senzorom typu „Lidar“. Jedná sa o senzory, ktoré dokážu merať vzdialenosti predmetov pomocou laserových lúčov. Mimochodom, tento typ senzorom využívajú napríklad aj robotické vysávače.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Google Auto_Mapovanie ulic
Zdroj: flickr.com (Stephen ReesFollow)

Google ďalej hovorí, že využíva takzvané „Trekker Street View“. Pod týmto pojmom si môžeme predstaviť špeciálne upravený „ruksak“ spolu s kamerami. Vďaka ním si môžeme pozrieť napríklad snímky z rôznych miest, kam sa nedá dodať autom (pozn. redakcie: napr. turistické atrakcie vo vysokých nadmorských výškach,..).

Okrem toho, spoločnosť zbiera fotografie budov, monumentov a podobne, aj prostredníctvom komunity, vďaka čomu inteligentné algoritmy dokážu dotvárať vizuály budov či miest. Google tento proces volá „fotogrametria“. Vo veľmi zjednodušenej podobe, Google prostredníctvom tejto technológie zhromažďuje kritické informácie z fotografií, pomocou ktorých vytvára kompletné snímky. Inými slovami, jedná sa o veľké „puzzle“, ktoré vzniká na základe viacerých zdrojov – Street View, letecké, satelitné snímky,… Ako tento proces funguje v praxi, si môžete pozrieť na snímku nižšie.

Google Mapy_ako google vytvara mapy_model
Zdroj: Google

Vďaka širokej databáze informácií, ako aj technologického pokroku, spoločnosť Google hovorí, že bola schopná vytvoriť jednu z  najinovatívnejších funkcií – Live View. Táto technológia spája desiatky miliárd snímok zo Street View, s  tým čo je v telefóne, aby Vám pomohla zistiť, kde sa nachádzate a akým smerom máte ísť. Pre nás laikov, Google vytvoril „živú“ mapu, ktorá funguje prostredníctvom našich fotoaparátov. Ako táto funkcia vyzerá v praxi, si môžete pozrieť nižšie vo videu.

Google Mapy - Navigacia v mape
Zdroj: Google
Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close