BezpečnosťSpravodajstvo

Google posiela zo zariadení užívateľov správy s verifikačným kódom na neznáme čísla. Prečo sa to deje?

Zaznamenali ste SMS správy odoslané z Vášho smartfónu, ktoré ste neposielali? Je možné, že tieto správy odoslal Google. Tu je dôvod prečo.

Ak si chcete nechať Googlom overiť vaše telefónne číslo, zvyčajne musíte čakať na SMS správu s kódom, ktorý zadáte späť do aplikácie. Veľké množstvo užívateľov sa ale stretlo s opačným procesom, Google odoslal správu z  ich vlastného zariadenia. Ak ste si našli záhadné „esemesky“ vo vašom smartfóne, môže sa jednať o  proces verifikácie. Treba podotknúť, že sa jedná o zvláštny proces.

Používatelia zdieľali fotografie týchto podozrivých správ. Tie obsahujú kód so správou, pomocou ktorého si Google spätne overuje konkrétny telefón. Čísla, na ktoré sú tieto správy odoslané, sa zakaždým menia a oficiálne nie sú vlastnené spoločnosťou. To vyvolalo strach z nejakej formy podvodu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Google odosiela spravy za ucelom verfikacie uctu
Zdroj: Vosveteit.sk

Každopádne sa ukazuje že sa naozaj jedná o proces aktivácie, hoci sa z nejakého dôvodu začal v posledných dňoch objavovať častejšie. Vyjadrila sa k tomu aj spoločnosť Google na svojej stránke podpory. Keď si založíte Google účet a zadáte svoje číslo, spoločnosť si musí overiť, či patrí naozaj vám.

„Pre vašu bezpečnosť urobíme kontrolu po istom čase znova, aby sme sa uistili že je číslo stále vaše. Pri tomto procese si môžete nájsť správy odoslané práve našej spoločnosti. Text správy môže uvádzať napríklad, že si Google vaše číslo overuje,“ píše sa na podpore.

Jedná sa o pochopiteľné vysvetlenie, avšak táto metóda sa zdá byť trochu agresívna. Na strane užívateľa môžu vzniknúť poplatky za odoslane SMS-správy. Nie len že sa užívatelia pýtajú do akej miery je schopná spoločnosť Google posielať správy bez vedomia užívateľa, ale aj ako je možné, že bola správa poslaná skoro ráno, keď nebol mobil používaný.

Google sa vyjadril, že na riešení problému pracujú. Nevie sa však, kedy prídu prvé výsledky. Ak chcete nateraz tomuto spôsobu verfikácie zabrániť, vypnite povolenia na odosielanie správ pre všetky aplikácie Google.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close