USA a Čína sú blízko k uzatvoreniu „malej“ obchodnej dohody. Huawei údajne nie je jej súčasťou

Americký prezident Donald Trump na Twitteri uviedol, že sú veľmi blízko k uzatvoreniu „malej“ obchodnej dohody s Čínou.

USA a Cina
Zdroj: flickr.com (USDA), Public domain

Po niekoľkých rokovaniach a rôznych obmedzeniach sa USA a Čína konečne dostali „veľmi blízko“ k uzatvoreniu malej obchodnej dohody. Tá ma obmedziť, alebo zrušiť niektoré tarify, uvalené na tovar prichádzajúci z Číny. Platiť by mala začať od 15. decembra.

Zatiaľ nie sú známe oficiálne detaily dohody, no americký prezident, Donald Trump, 12.12. uverejnil Tweet, v ktorom popisoval zmienenú dohodu s Čínou. Amerika údajne súhlasila na znížení niektorých existujúcich taríf a odstránila ďalšie kolo nových, ktoré by Čínu pripravili o 150 miliárd dolárov. Čína sa zas mala zaviazať ku kúpe  poľnohospodársky tovar od USA vo výške 50 miliárd.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ďalšie kolo amerických taríf, začínajúce 15. decembra by poškodilo obe krajiny. Vzťahovať sa malo na smartfóny, herné konzoly, počítačové monitory a dokonca aj oblečenie. V ten istý deň by Čína uviedla svoje vlastné, ktoré by poškodili americký automobilový a poľnohospodársky priemysel.

Od Číny sa taktiež vyžaduje väčšia transparentnosť pri ohodnocovaní svojej meny v porovnaní s dolárom. Spojené štáty totiž nazývajú Čínu „manipulátorom peňazí,“ obviňujúc Peking zo zámerného znižovania hodnoty svojej meny, aby dosiahli lacnejší export.

Zo strany USA sa jedná takmer o oficiálne informácie. Na reakciu Číny si budeme musieť počkať, avšak nie dlho. Oficiálne vyjadrenie, alebo jeho absencia bude za pár dní odpoveďou samou o sebe. Dohoda sa však netýka spoločnosti Huawei, ktorá je aktuálne zaradená na sankčnom zozname americkej vlády. V dôsledku toho majú americké spoločnosti obmedzené možnosti obchodovania so spoločnosťou. Či a kedy, sa dá situácia medzi USA a spoločnosťou Huawei do „poriadku“ aktuálne nie je známe.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre