SpravodajstvoVeda a výskum

SpaceX dopraví na medzinárodnú vesmírnu stanicu marihuanu. Budú skúmať, ako reaguje na podmienky vo vesmíre

SpaceX dopraví na vesmírnu medzinárodnú stanicu marihuanu. Vedci chcú pozorovať, ako vplýva na rastliny beztiažový stav a radiácia.

Minulú nedeľu sa na Medzinárodnú vesmírnu stanicu dostala kapsula Dragon, od spoločnosti SpaceX. Niesla so sebou skoro tri tony nákladu. Ďalšia misia na doplnenie zásob sa udeje v  marci 2020, no už teraz vieme, že bude obsahovať niečo celkom nezvyčajné…Marihuanu.

V utorok to oznámila agrikultúrna spoločnosť Front Range Biosciences. Nejedná sa však o produkt, ktorým by astronauti mohli zabíjať dlhé chvíľky na vesmírnej stanici, namiesto toho pošlú legálne vzorky rastlín, s nízkym obsahom THC. Tie ostanú v inkubátore po dobu 30 dní, zatiaľ čo budú starostlivo monitorované.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Po uplynutí doby sa pošlú naspäť na Zem, kde ich budú vedci z Front Range Biosciences pozorovať. Ich cieľom je zistiť, ako vplýva na rastliny stav beztiaže a vesmírna radiácia. Podľa teórií podmienky mimo našej Zeme prispievajú k mutáciám a tento pokus by mal zistiť, či sa vďaka nim nájde pre rastliny nové komerčné využitie.

Kontroverzia s Marihuanou

Minulý rok v septembri sa generálny riaditeľ Tesly a vlastník spoločnosti SpaceX, Elon Musk, objavil v kontroverznom podcaste, kde fajčil marihuanu a popíjal whisky. Tento ťah takmer okamžite zapríčinil zníženie akcií Tesly, ako aj odchod niekoľkých, vysoko postavených, funkcionárov.

Americké vzdušné sily taktiež spustili svoje vlastné vyšetrovanie, nakoľko spoločnosť SpaceX mala a stále má niekoľko dôležitých armádnych kontraktov.

„Nie som pravidelným užívateľom marihuany,“ vyjadril sa Musk v podcaste komika Joea Rogana.

Jeho neštandardné správanie odštartovalo v minulom roku mnohé debaty. Niektorí to prikladali extrémnej pracovnej vyťaženosti, iný užívaniu drog. V Novembri 2019 sa však v továrni Tesly, v Nevade, našli stopy heroínu, kokaínu a metamfetamínu. Hoci sa Elon Musk niekoľkokrát ospravedlňoval za svoj „prehrešok“ počas podcastu, zdá sa, že téma drog sa s ním bude ťahať ešte dlhú dobu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close