BezpečnosťSpravodajstvo

Spustenie čínskej digitálnej meny je na spadnutie. Prvé testy by sa mohli uskutočniť ešte v tomto roku

Čína už dlhšie plánuje spustiť svoju vlastnú digitálnu menu, no prvé testy by mohli byť bližšie, než sme čakali. Začať môžu ešte v tomto roku.

Čína plánuje spustiť testy prvej štátnej digitálnej meny na svete. Prvá fáza by sa mohla začať ešte pred koncom roka, tvrdí vplyvný čínsky finančný magazín (Caijing). To by potvrdilo správy z prvej polovice augusta hovoriace o tom, že Číne zavedie ako prvá krajina na svete digitálne peniaze.

V auguste povedal pracovník Ľudovej čínskej banky, že menu vyvíjala vláda už niekoľko rokov a je „blízko“ k uvedeniu do prevádzky. Podľa finančného spravodajstva Caijing by sa malo v úvode jednať o sériu menších testov. ktoré by mali začať ešte v tomto  roka, a v budúcom by sa testovania mali následne zväčšovať.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Prvotný pokus by sa mal odohrávať v Šen-čene, konkrétnejšie v meste Suzhou. Ak testy dopadnú dobre, mena sa rozšíri do celej krajiny. Caijing píše o niekoľkých detailoch, týkajúcich sa nového spôsobu platby. Mena by mala niesť názov DCEP (pozn. redakcie: Digital Currency Electronic Payment). Zároveň Ľudová banka Číny sa  má spojť s niekoľkými komerčnými bankami, pomocou ktorých menu bude šíriť ďalej, ako aj spravovať.

Podľa správ by mala byť táto mena náhradou za bežné peniaze. Už teraz sa čínske bankovky a mince nahrádzajú platbami cez mobilné zariadenia, hlavne cez Alipay, či WeChat Pay. Jedná sa o aplikácie fungujúce na skenovaní QR kódu a za posledných pár rokov sa stali doslova nenahraditeľnými. V roku 2013 tvorili mobilné platby len 20%, no v roku 2018 vzrástli na 80%.

Riaditeľ čínskej Ľudovej banky, Mu Changchun, povedal, že nová digitálna mena bude plne kompatibilná s aplikáciami Alipay, Wechat Pay a bude použiteľná aj bez internetového pripojenia. Najväčšie otázky sa však týkajú toho, koľko informácií bude mať čínska vláda o jednotlivých transakciách. Changchun sa vyjadril, že DCEP poskytne užívateľom „určitú formu anonymity,“ nespresnil však, ako bude fungovať.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close