HuaweiSpravodajstvoWindows

Čína ako odpoveď na sankcie zo strany USA sa chystá vymeniť všetky Windows počítače

Čínska vláda chce vymeniť všetky počítače s Windowsom za zariadenia bežiace na operačnom systéme, ktorého pôvod nie je zo zahraničia.

Spoločnosť Huawei je pod tlakom americkej vlády od konca mája, hoci to vyzeralo tak, že sa blýska na lepšie časy, tak opak môže byť pravdou. Najnovšie zahraničný portál mspoweruser.com prináša správy o tom, že čínska vláda sa rozhodla vymeniť všetky počítače bežiace na inom softwari, ako je ten čínsky. Inými slovami, všetky počítače využívané vo sfére štátnej správy nebudú bežať na operačnom systéme Windows, ale na inom.

Toto opatrenie čínskej vlády má byť dôsledkom neustáleho tlaku americkej vlády na čínsky Huawei, ktorý nemôže plnohodnotne využívať, ako software, tak aj hardware amerického pôvodu. Okrem toho, americká vláda neustále vyvíja tlak aj na zahraničných partnerov, aby nevyužívali 5G technológiu, ktorej pôvod je z  Číny.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Čína plánuje obmeniť svoje zariadenia v 3 fázach. Prvá začne už v budúcom roku, kedy 30% zo všetkých zariadení bude obmenených. V roku 2021 ich má byť obmenených ďalších 50%, a rok na to tie ostatné. Odhaduje sa, že takto bude obmenených približne 20 až 30 miliónov zariadení.

V súčasnosti je ťažké povedať, aký software bude čínska vláda preferovať, ale v hre je viacero operačných systémov, za spomenutie stojí napríklad HarmonyOS či  KylinOS. Prechod na iné operačné systémy, ako je Windows však nebude jednoduchým. Dôvodom je dodatočný software, ako sú bežné pracovné nástroje typu Excel, Word, a podobne, za ktoré bude potrebné nájsť kompatibilnú náhradu.

Len pre zaujímavosť, Čína ešte v roku 2017 uvažovala o podobnej obmene, v tom čase, spoločnosť Microsoft ponúkla vláde čínsku verziu Windowsu „Chinese Government Edition“. Pravdepodobne však takéto riešenie už nebude dostatočným.

Súčasný konflikt medzi čínskou vládou a americkou, môže na konci dňa poškodiť aj ostatné krajiny. Dôvodom je, že postupnými krokmi môže dôjsť k  „rozštiepeniu“ technologického sveta na viacero častí.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close