SpravodajstvoVeda a výskum

Vedci po prvýkrát v histórii objavili exoplanétu, ktorá obieha okolo vyhasnutej hviezdy

Bola objavená obrovská exoplanéta, takmer tak veľká ako Jupiter, ktorá obieha po obežnej dráhe bieleho trpaslíka.

Vedci z Veľkej Británie objavili exoplanétu, ktorá obieha okolo mŕtvej explodovanej hviezdy, takzvaného „Bieleho trpaslíka“ (pozn. redakcie: Biely trpaslík je označenie pre objekty, ktoré vzniknú po vyhasnutí hviezdy). Vedci odhadujú, že by sa mohlo jednať o exoplanétu o veľkosti Jupitera, ktorá obieha okolo mŕtvej hviezdy vo veľmi malej vzdialenosti.

Tento objav je výnimočný z viacerých uhľov pohľadu. Jedným z nich je, že tieto exoplanéty nemajú zvyčajne šancu na prežitie, pretože ich vtiahne obrovský gravitačný ťah vyhasnutej hviezdy.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vedcom sa podarilo tento objav zistiť vďaka plynovému disku okolo bieleho trpaslíka G29-38 (pozn. redakcie: G29-38 je názov vyhasnutej hviezdy). Tento plynový disk obsahoval vodík, kyslík a síru – zmes, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou pôvodom z exoplanéty, ktorej atmosféra sa odparuje žiarením z bieleho trpaslíka. Objavenej exoplanéte trvá približne 10 dní, kým obehne okolo hviezdy. Exoplanéta je prevažne zložená z vody a sírovodíka.

„Tento objav je významným pokrokom, pretože v posledných dvoch desaťročiach sme mali stále viac dôkazov o tom, že planetárne systémy prežívajú aj v štádiu trpaslíka,“ uviedol vo vyhlásení hlavný autor štúdie, Boris Gaensicke z University of Warwick v Anglicku. „Takýto systém sme ešte nikdy predtým nevideli a preto môžeme hovoriť, že to je jedinečná hviezda,“ dodal Gaensicke.

Aj biele trpaslíky môžu mať okolo seba planetárne systémy

Ďalší vedecký pracovník, Carl Melis, zas hovorí o  tom, že sa jedná o vzrušujúci objav. Dôvodom je, že sa jedná o dôkaz toho, že aj obrie planéty v tak tesnej blízkosti hviezd dokážu prežiť. Hlavný autor štúdie ďalej dodáva:

„Potvrdzuje to to, čo sme mysleli posledných 25 rokov –  biele trpaslíky majú okolo seba planetárne systémy…“

Tento objav, by nám tak mohol pomôcť pochopiť, ako fungujú iné slnečné systémy vo vesmíre.

Len pre zaujímavosť, aj naše Slnko sa raz stane bielym trpaslíkom. S veľkou pravdepodobnosťou sa toho však nikto zo súčasných obyvateľov našej planéty nedožije, vrátanie stoviek ďalších generácií. Odhaduje sa totiž, že Slnko sa stane bielym trpaslíkom približne za 5 miliárd rokov.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close