Jedna z najrýchlejšie rastúcich sociálnych sietí údajne bez vedomia používateľov odosiela videá na čínske servery

Sociálna sieť TikTok musí čeliť obvineniam ohľadne odosielanie videí na zahraničné servery bez vedomia používateľov.

Tik Tok odosielanie sukromnych dat
Zdroj: Vosveteit.sk

Prepadli ste sociálnej sieti Tik Tok aj Vy? Ak áno, tak Vás nasledujúce správy určite nepotešia. Zahraničný portál cnet.com prišiel s reportom, v ktorom píše o praktikách spoločnosti, ktoré nie sú v súlade so záujmami používateľov aplikácie. Konkrétne hovorí o tom, že táto sociálna sieť údajne  posiela údaje, vrátane nasnímaných 15 sekundových videí (pozn. redakcie: podstata sociálnej siete Tik Tok spočíva v krátkych videách, ktoré medzi sebou používatelia zdieľajú) na servery v Číne.

V obvinení spoločnosti sa píše, že podmienky používania aplikácie sú „nejednoznačné“ čo vyvoláva obavy, ako sú využívané zhromažďované údaje spoločnosťou TikTok. Takto zbierané údaje môžu byť dokonca použité na identifikáciu, profilovanie  a sledovanie používateľov v USA. Následne má spoločnosť tieto údaje využívať na predaj cielených reklám.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„TikTokova zábava so zábavou prichádza za vysokú cenu,“ uvádza sa v žalobe, ktorá bola podaná v piatok.

Misty Hong, jeden zo žalobcov hovorí, že videá častokrát obsahujú tváre ľudí, vďaka čomu spoločnosť môže zhromažďovať biometrické údaje o jej používateľoch. Ďalej dodáva, že tieto videá sú prenášané na rôzne domény bez vedomia používateľa. A to dokonca aj v prípade videí, ktoré používateľ neuložil do telefóny, resp. do aplikácie.

Hong hovorí, že hoci si aplikáciu stiahol, ale nikdy si nevytvoril účet, tak o niekoľko mesiacov neskôr zistil, že spoločnosť odoslala ním vytvorené videá na zahraničné servery, jedna bez jeho vedomia, ale aj napriek tomu, že ich nikdy neuložil a nezverejňoval ďalej.

V žalobe sa ďalej spomína, že aplikácia zbiera aj ďalšie údaje o svojich používateľoch, vrátane telefónnych čísiel, kontaktov, e-mailové adresy, IP adresu a podobne.

Len pre zaujímavosť, TikTok je aktuálne jednou z 10 najpopulárnejších aplikácií na Slovensko. Celosvetovo v priebehu novembra bola aplikácia stiahnutá viac ako 1,5 miliárdkrát.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre