SpravodajstvoVeda a výskum

46-ročný muž bol pravidelne opitým a to bez toho, aby vypil čo by len kvapku alkoholu

46-ročný muž trpel stavmi opitosti a to aj bez toho, aby vypil čo by len kvapku alkoholu. Dôvodom boli mikróby, ktoré premieňali cukor na alkohol.

46- ročný muž, ktorý sa 6 dlhých rokov trápil s nevysvetliteľnými stavmi opitosti, konečne pozná odpoveď na svoj zdravotný stav. Jeho hlavným problémom boli stavy silnej opitosti spôsobenej bez toho, aby sa dotkol alkoholu. Ukázalo sa, že mu bola diagnostikovaná zriedkavá choroba, ktorá napĺňala jeho črevo alkoholom.

Nezvyčajná choroba, ktorá vyvoláva stavy opitosti

Muž trpel auto-pivovarským syndrómom, ktorý mal za následok, že baktérie v čreve premieňali uhľohydráty na intoxikačný alkohol. Tento stav sa dostaví najmä vtedy, keď ľudia konzumujú sacharidové jedlá a  nápoje. Tento pacient nebol schopný fungovať a bolo to hlavne po jedle. Mužove príznaky sa objavili po prijatí antibiotík ešte v roku 2011, ktoré mu pravdepodobne narušili jeho spoločenstvo mikroorganizmov v čreve.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Jedná sa o  syndróm, ktorý spôsobuje vážne problémy so zdravím i so zákonom

Pacient si zažil netypicky agresívne správanie a bol dokonca zatknutý kvôli jazde pod vplyvom alkoholu. Pri tejto príležitosti polícia zaznamenala koncentráciu alkoholu v krvi na dvojnásobok zákonnej hranice, ale muž naďalej trval na tom, že nepil. Lekári objavili vo vzorkách jeho stolice kmene Saccharomyces boulardii a Saccharomyces cerevisiae, známe aj ako pivovarské kvasnice.

bakteria bacteria-3658992_960_720
Zdroj: pixabay.com

Tieto kvasnice môžu fermentovať uhľohydráty na alkohol. Lekári dali pacientovi sacharidové jedlo a sledovali hladinu alkoholu v krvi, pričom zistili, že po ôsmich hodinách dosiahla 57 mg / dl. V tomto okamihu mali podozrenie, že muž mal syndróm auto-pivovarníctva a  bol podrobený bezkarbónovej strave. Lekári mužovi nasadili antibiotiká a pozorne ho sledovali asi dva mesiace. Terapia úspešne zbavila pacientovo črevo chúlostivých mikróbov a pomaly bol schopný začleniť sacharidy späť do svojej stravy.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close